Kina lansirala četiri nova satelita u svemir

Satelit Wuhan-1 i satelit za testiranje tehnologije ultra-niske orbite su među četiri nova satelita.

Kina je ranije uz pomoć svoje najmoćnije rakete lansirala jedanaesti satelit u okviru povjerljivog vojnog programa (China Daily/REUTERS)

Kina je u utorak lansirala četiri nova satelita u svemir, javljaju državni mediji.

Sateliti su se nalazili na raketi nosaču Kuaizhou-11 Y4 i lansirani su u svemir iz centra za lansiranje satelita Jiuquan na sjeverozapadu zemlje, prenosi Anadolija.

Satelit Wuhan-1 i satelit za testiranje tehnologije ultra-niske orbite su među četiri nova satelita.

U ponedjeljak je Peking također poslao četiri satelita u svemir na raketi nosaču Long March-2D.

Tamna strana Mjeseca

Ova država je poćčetkom mjeseca  pokrenula dvomjesečnu misiju bez posade, koja će skupljati uzorke s tamne strane Mjeseca, što je prvi put da neka država to čini, podsjetila je Hina.

“Dugi marš-5”, najveća kineska raketa, lansirana je 3. maja u 17:27 po pekinškom vremenu s lansirnog centra Wenchang, smještenog na južnom otoku Hainanu. Na njoj je osam tona teška lunarna sonda Chang'e-6.

Cilj sonde je sletjeti na udaljenu stranu Mjeseca, onu koja je uvijek okrenuta suprotno od Zemlje, gdje će prikupljati uzorke.

Lansiranje predstavlja prekretnicu u kineskom svemirskom programu.

Prethodna misija Chang'e-4 je 2018. godine bila prva letjelica bez posade koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca, a Chang'e-5 je dvije godine kasnije vratio uzorke sa Zemljinog satelita prvi put u 44 godine.

Povjerljii vojni program

Kina je krajem februara uz pomoć svoje najmoćnije rakete uspješno lansirala jedanaesti satelit u okviru povjerljivog vojnog programa.

Lansiranje je obavljeno u blizini ostrva Hainan, na jugu zemlje, ali nisu poznati detalji o satelitu osim toga da će uglavnom biti korišten za eksperimente u vezi sa brzim komunikacionim tehnologijama, izvijestili su ranije kineski državni mediji, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Mediji su naveli da se snažna raketa ”Long March 5” obično koristi za lansiranje veoma velikih tereta, a posljednji put korištena je u decembru 2023. godine za lansiranje u orbitu velikog optičkog satelita za daljinsko otkrivanje.

Britanska agencija navodi da su podaci zapadnih zemalja ranije ukazivali da se satelit u okviru pomenutog programa približio američkom satelitu najmanje jednom od 2022. godine.

Izvor: Agencije