Vojni stručnjak: Izrael ne može učinkovito presresti iranske projektile

Iranski udar otkrio je mnoge činjenice o sposobnostima i mogućnostima koje posjeduje izraelska vojska, uključujući i krhkost sistema protuzračne odbrane.

Izraelski sistem protivzračne odbrane u akciji protiv iranskih dronova i projektila [Amir Cohen/Reuters]

Izjava bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta o učinku izraelskog odbrambenog sistema izazvala je dodatne sumnje u sposobnost Izraela da se suprotstavi iranskom udaru i udarima palestinskog oružanog otpora bez pomoći velikih sila.

Olmert je u saopćenju naveo da “izraelska vojska ne bi uspjela presresti više od 75 posto iranskih projektila bez pomoći drugih zemalja”, što je vrlo velik procenat i pretjerano prema mišljenju vojnog i strateškog stručnjaka, pukovnika Hatema Karima al-Falahija koji je uvjeren da bi sam Izrael bio nemoćan presresti 75 posto dronova i projektila koji dolaze iz Irana.

Iran je u zoru prošlog petka obavijestio o eksplozijama na nebu iznad grada Isfahana i potvrdio da nije bilo raketnih napada ili oštećenja osjetljivih postrojenja, dok su američki mediji citirali zvaničnike koji su rekli da je Izrael izveo uzvratne udare kao odgovor na iranski napad koji je bio usmjeren na njega (Izrael) prošle subote.

Iranski udar otkrio je mnoge činjenice o sposobnostima i mogućnostima koje posjeduje izraelska vojska, uključujući i krhkost sistema protuzračne odbrane. Čak i Željezna kupola nije bila u stanju da se suprotstavi raketama koje su prethodno lansirane iz Pojasa Gaze. Stoga, kako dodaje Al-Falahi, Izrael ne može presresti ni 25 posto projektila bez intervencije i pomoći tri velike sile, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske.

Staro oružje i dronovi

Izrael ima tri sistema protuzračne odbrane: Željeznu kupolu, Davidovu praćku i Hetz sistem, osim aviona presretača i oružja protuzračne odbrane, koje se koristi kao efikasno oružje za obaranje neprijateljskih aviona.

Vojni i strateški stručnjak ističe da Iran nije koristio svoje napredno oružje u udaru koji je usmjerio na Izrael, već je koristio staro oružje i dronove koji su se kretali malom brzinom, što znači da ih je moguće oboriti.

Važno je napomenuti da je sam trenutak početka udara bio poznat, a objelodanile su ga Sjedinjene Američke Države, rekavši: “Upravo je počeo iranski udar na Izrael”.

Također je bitno napomenuti da su Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje učestvovale u obaranju iranskih projektila i dronova koji su gađali Izrael prošle subote. Iskazale su apsolutnu podršku Tel Avivu, ali i naglasile da ne žele veću eskalaciju u regiji.

Izvor: Al Jazeera