Iran predstavio dva nova sistema protuzračne odbrane

Predstavljeni su protubalistički raketni sistem Arman i sistem protuzračne odbrane na malim visinama.

Novo oružje predstavljeno je u jeku pojačanih regionalnih napetosti zbog rata Izraela i Hamasa (EPA-EFE/IRANIAN MINISTRY OF DEFENSE)

Iran je predstavio u subotu dva nova sistema protuzračne odbrane, izvijestili su državni mediji, dok traju visoke napetosti na Bliskom istoku zbog rata u Gazi.

“Predstavljeni su protubalistički raketni sistem Arman i sistem protuzračne odbrane na malim visinama Azarakhsh koje je proizvelo Ministarstvo odbrane”, objavila je službena novinska agencija IRNA, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Novo oružje predstavljeno je u jeku pojačanih regionalnih napetosti zbog rata Izraela i Hamasa koji bjesni već peti mjesec. Teheran podržava tu palestinsku grupu.

‘Šest ciljeva istovremeno’

Raketni sistem Arman “ima srednji domet i veliku visinu pa može identificirati mete na (udaljenosti od) 180 kilometara te ih uništiti na (udaljenosti od) 120 kilometara”, rekao je ministar odbrane Mohammad-Reza Ashtiani na predstavljanju, izvijestila je IRNA.

Novinska agencija objavila je da bi sistem mogao gađati “šest ciljeva istovremeno”, dok se odbrambeni sistem Azarakhsh može postaviti na više tipova vozila i da “koristi radar, elektro-optički sistem i termalne pretraživače za detektiranje i praćenje cilja”.

 

 

Izvor: Agencije