Iran zaprijetio Izraelu nastavkom izrade nuklearne bombe

Iran upozorava Izrael da će, ako krene s odmazdom za iranski napad, Teheran odgovoriti istom mjerom i nastaviti sa razvojem nuklearnog oružja.

Iran trenutno obogaćuje uran do 60 posto, što je mali tehnički korak ka brojci od više od 90 posto obogaćivanja, što je potrebno za atomsku bombu [Caren Firouz/Reuters]

Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) upozorio je da će napasti izraelska nuklearna postrojenja i da bi mogao nastaviti sa razvojem nuklearnog oružja ako Izrael napadne iranske nuklearne objekte.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je u četvrtak, nakon što su izraelski zvaničnici obećali odgovor na iranske napade na Izrael prošle sedmice, koji su bili odmazda za navodno izraelsko gađanje iranskog konzulata u Siriji.

“Nuklearni objekti cionističkog neprijatelja su identificirani i sve potrebne informacije o svim ciljevima su nam na raspolaganju”, rekao je brigadni general IRGC-a Ahmad Haghtalab, kako ga je citirala iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim.

“Naši prsti su na okidaču, sa snažnim projektilima kojima bismo uništili označene mete, kao odgovor na njihov potencijalni napad”, rekao je komandant divizije IRGC-a koja je zadužena za zaštitu iranskih nuklearnih postrojenja.

Dovoljno fisijskog materijala za nekoliko bombi

Haghtalab je također dao najdirektnije upozorenje sa dosad najvišeg nivoa – da bi Iran mogao odustati od svoje deklarirane politike suzdržavanja od izrade nuklearne bombe.

“Ako cionistički režim želi koristiti prijetnju napada na nuklearne centre naše zemlje kao alat, moglo bi se razmisliti o preispitivanju doktrine i politike Islamske Republike”, rekao je.

Glavna iranska nuklearna postrojenja, posebno ona u Natanzu u centralnom dijelu Isfahana, bila su predmet višestrukih jakih sabotažnih napada za koje Iran okrivljuje Izrael, tokom rata u sjeni koji traje više od decenije, a u kojem je također ubijeno nekoliko iranskih nuklearnih naučnika.

Postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu 250 kilometara južno od Teherana [Raheb Homavandi/Reuters]

No, Izrael nikad nije direktno napao iransko tlo, a naročito njegova nuklearna postrojenja.

U martu 2022, nakon nekoliko diverzantskih napada visokog profila i tvrdnji IRGC-a da je osujetio još jedan od napada, prvi put je javno spomenuta nova jedinica za nuklearnu sigurnost.

Iran trenutno obogaćuje uran do 60 posto, što je mali tehnički korak ka brojci od više od 90 posto obogaćivanja, što je potrebno za atomsku bombu.

Iran također posjeduje dovoljno fisibilnog materijala za nekoliko bombi.

‘Suzdržali se od lansiranja glavnih projektila’

No, prema procjenama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i američkih obavještajnih službi, Teheran tek treba početi sa daljnjim koracima potrebnim za stvarnu izradu bombe.

Čak i dok je iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. postepeno zamirao nakon jednostranog povlačenja SAD-a 2018. godine, Teheran je govorio da ne planira nastaviti sa razvojem nuklearnog oružja.

Upozorenje u četvrtak dolazi nakon što su najviši iranski politički i vojni čelnici obećali brz i snažan odgovor ako Izrael odluči napasti.

Hassan Abedini, izvršni direktor i savjetnik za iranske državne medije, u četvrtak je u na X-u objavio fotografije sastanka sa Amirom Alijem Hajizadehom, šefom zračnih snaga IRGC-a.

Prema njegovim riječima, Hajizadeh je rekao da su se iranske snage suzdržale od korištenja svojih glavnih balističkih projektila tokom prošlosedmičnih napada, uključujući Khorramshahr, Sajil, Haj Qassem, Kheibar Shekan-2 i porodicu hipersoničnih projektila Fattah.

IRGC je koristio “minimalne kapacitete” i spreman je za još jedan značajan napad, rekao je, vjerovatno kao odgovor na tvrdnje američkih vojnih zvaničnika da je Iran iscrpio značajan dio svog arsenala balističkih projektila dugog dometa.

Izvor: Al Jazeera