Koju ulogu ima ‘Project Canary’ u ciljanju američkih studenata koji se protive ratu u Gazi?

Cionistički projekat od 2014. prikuplja informacije o aktivistima na sjevernoameričkim univerzitetima optuženim za ‘antiizraelizam i antisemitizam’.

Njujorška policija hapsi studente (Photo by Alex Kent / AFP)

Al Jazeera saznaje da iza hapšenja desetaka studenata Univerziteta Columbia tokom proteklih nekoliko dana zbog demonstracija u znak protesta protiv kontinuirane podrške američke administracije Izraelu tokom agresije na Gazu ne stoji samo predsjednica Univerziteta Nemat Shafik, već cionistički projekat pokrenut 2014. godine pod nazivom „Project Canary“.

Od 2014. godine web-stranica ovog projekta prikuplja informacije o aktivistima među studentima i profesorima na sjevernoameričkim univerzitetima optuženim za „antiizraelizam i antisemitizam“. Ti dosijei se koriste u nastojanju da se učenici isključe iz škole, a ukoliko diplomiraju, potencijalni poslodavci se obavještavaju o njima kako bi se spriječilo njihovo zapošljavanje.

Dosijei studenata i profesora koji su aktivni u podršci palestinskom pitanju šalju se i sigurnosnim službama u Izraelu, koje te aktiviste hapse i ispituju ako doputuju u Izrael, pogotovo jer među tim aktivistima ima jevreja i Palestinaca.

Crna lista sa hiljadama dosjea

Prema zvaničnoj stranici Canary projekta, dosijei aktivista sadrže detaljne informacije, od kojih su neke preuzete sa društvenih mreža. Na ovoj stranici nalazi se „crna lista“ na kojoj se nalazi hiljade dosjea studenata i profesora koji su učestvovali u propalestinskim aktivnostima, a sadrži i odjeljak za članke koje aktivisti mogu napisati ako žele uputiti izvinjenje kako bi se njihovi dosijei uklonili sa liste.

Obaviješteni izvor, koji je tražio da bude anoniman, rekao je za Al Jazeeru da je ono što se proteklih dana dogodilo studentima Univerziteta Columbia kulminacija rada Canary projekta te je objasnio da je ovaj projekat ranijih godina sprovodio mjere protiv studenata i profesora na nekim drugim američkim univerzitetima, među kojima su univerziteti Georgetown i McMaster.

Nosioci projekta drže u tajnosti sjedište iz kojeg djeluju i informacije u vezi s finansiranjem pod izgovorom procedura osiguranja, a odbijaju odgovoriti na pitanja upućena elektronskim putem.

Iako prima donacije kao neprofitna organizacija, što je naznačeno na web-stranici projekta, u evidenciji Porezne uprave SAD-a ne postoji nijedna organizacija koja nosi naziv Project Canary, kako to zahtijeva lokalni zakon.

Obustava finansiranja projektu

Američke novine Forward, koje se smatraju glasnikom američkih Jevreja protivnika izraelske politike prema Palestincima, otkrile su da je najveća donacija koja je pokrenula ovaj projekat došla od Porodične fondacije Helen Diller, koja podržava Oranizaciju jevrejske zajednice San Francisca, te da operacijama Canary projekta rukovodi Jonathan Bash preko izraelske dobrotvorne organizacije Megamot Shalom. Nakon što je ovo otkriveno, Fondacija jevrejske zajednice San Francisca objavila je da će prestati finansirati projekat.

Novine su, također, otkrile da je Organizacija jevrejske zajednice Los Angelesa, kao drugi veliki donator organizacije Megamot Shalom koja donira novac projektu, donijela odluku da obustavi finansiranje nakon što su se pojavile informacije o ulozi te organizacije u Canary projektu.

Na kraju intervjua sa Al Jazeerom, spomenuti izvor je rekao: „Iako su jevrejske organizacije u San Franciscu i Los Angelesu objavile obustavu svog finansiranja, jasno je da finansiranje još uvijek postoji, bilo od njih ili od drugih donatora u Izraelu ili u Sjedinjenim Američkim Državama.“

Izvor: Al Jazeera