Turska i Irak potpisali Strateški okvirni sporazum

Strateški okvirni sporazum za zajedničku saradnju predstavlja snažnu mapu puta, rekao je predsjednik Turske.

Memorandum o razumijevanju potpisan u Vladinoj palati u Bagdadu realizovan je pod pokroviteljstvom Erdogana i iračkog premijera Al Sudanija (Predsjedništvo Turske / Murat Cetinmuhurdar / Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je, nakon susreta s iračkim premijerom Mohammedom Al Sudanijem u Bagdadu, rekao da Strateški okvirni sporazum potpisan između Turske i Iraka predstavlja “čvrstu mapu puta”.

“Vjerujem da će moja posjeta i upravo potpisani sporazumi predstavljati novu prekretnicu u odnosima Turske i Iraka”, poručio je Erdogan na konferenciji za novinare nakon susreta s iračkim premijerom, prenosi Tanjug.

U iračkoj prijestolnici je, nakon sastanka Erdogana i Al Sudanija, potpisan memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom na Projektu puta razvoja između Iraka, Turske, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi Anadolija.

“Strateški okvirni sporazum za zajedničku saradnju koji smo potpisali s premijerom (Sudanijem) predstavlja snažnu mapu puta”, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na održane sastanke s premijerom Sudanijem i predsjednikom Iraka Abdulom Latifom Rashidom, Erdogan je rekao kako je saradnja u području sigurnosti i borbe protiv terorizma bila jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda.

O situaicji na Bliskom istoku

Dodao je da je Turska pozdravila proglašenje PKK-a zabranjenom organizacijom u Iraku.

“Razgovarali smo o mogućim zajedničkim koracima protiv terorističke organizacije PKK i njenih ogranaka, koji ciljaju Turske s iračke teritorije”, istakao je Erdogan.

Dvojica lidera dotakla su se i izraelskih napada na Gazu.

“Sa iračkim kolegama razgovarao sam o posljedicama izraelskog nasilja u Palestini na naš region i konsultovali smo se o zajedničkim koracima koje možemo preduzeti”, rekao je Erdogan.

U kontekstu sve veće napetosti između Irana i Izraela, Erdogan je podsjetio sve relevantne strane da izbjegavaju korake koji dovode do eskalacije napetosti.

Erdoganova posjeta u Iraku nastavlja se u Erbilu.

Izvor: Agencije