Parlament Turske produžio mandat vojsci u Siriji i Iraku

Godine 2021. prvi put je obnovljen na dvije godine, dajući predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu duži rok da nastavi kampanju protiv kurdskih snaga.

Mandat je prvi put dodeljen 2013. godine tokom međunarodne borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (Reuters - Ilustracija)

Parlament Turske je za dvije godine produžio mandat vojsci da izvodi prekogranične operacije u Siriji i Iraku, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Taj mandat je prvi put dodijeljen 2013. godine tokom međunarodne borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) i od tada se obnavljao svake godine.

Godine 2021. prvi put je obnovljen na dvije godine, dajući predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu duži rok da nastavi kampanju protiv kurdskih snaga.

“Za nacionalnu sigurnost Turske je neophodno da poduzme neophodne mjere u skladu sa međunarodnim pravom protiv svih vrsta rizika, prijetnji i radnji koje mogu predstavljati prijetnju”, navodi se u tekstu prijedloga koji je potpisao Erdogan.

Strane trupe

Taj tekst predviđa i mogućnost dočeka stranih trupa na turskom tlu što je izazvalo oštre kritike CHP, glavne opozicione stranke.

“Kao nacionalista, ne želim da strane snage kroče na tursko tlo”, rekao je prošle sedmice lider te stranke Kemal Kilicdaroglu.

Turska je pojačala prekogranične napade iz zraka na kurdske ciljeve na sjeveroistoku Sirije i sjeveru Iraka u znak odmazde za bombaški napad u Ankari od 1. oktobra u kojem su ranjena dva policajca, a odgovornost je preuzela kurdska PKK. Turski zvaničnici rekli su da su dvojica napadača došla iz Sirije.

Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja je decenijama vodila oružanu pobunu protiv Ankare, Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom organizacijom, navode agencije.

Izvor: Agencije