The Intercept: Svijet je već usred trećeg svjetskog rata

Treći svjetski rat ne nalikuje ratovima koji su izbijali prije gotovo jednog stoljeća, u smislu ogromnih vojski koje marširaju.

Rat se odvija posvuda na našoj planeti koja je u plamenu oružanih sukoba i preplavljena je prodajom oružja (Courtesy Josh Rosales/U.S. Air Force/Handout via REUTERS)

Američki informativni portal The Intercept objavio je analizu o tome kako se može protumačiti napad izveden u petak, kada je gađan radar protivzračne odbrane u blizini grada Isfahana u centralnom Iranu, koji je, prema američkim dužnosnicima, izveo Izrael.

The Intercept navodi, u izvještaju dvojice svojih istraživačkih novinara, da su mediji i vlada u Sjedinjenim Američkim Državama dočekali napad s olakšanjem, jer se na neki način izbjeglo rasplamsavanje rata velikih razmjera.

Mediji, poput The New York Timesa, požurili su opisati napad kao “prigušen” i “ograničenog” opsega, ukazujući na iranske izjave da je izveden na njihove teritorije i da su korištene male bespilotne letjelice umjesto borbenih aviona.

Međutim, američki portal smatra da zapravo ovako izgleda stvarni rat ovih dana: ponekad je to salva od 300 projektila i bespilotnih letjelica, a ponekad su napadi slabi, ograničenih ciljeva i zataškani u tajnosti. “Prošli su dani golemih osvajačkih vojski i tradicionalnih vojnih sukoba između dvije sile”, navodi portal.

Jedva primijetni sukobi

Sve dok se stručnjaci, vlada i američki mediji bave samo ratovima zastarjele prirode, neće vidjeti izbijanje rata pred našim očima, navodi se u analizi čiji autori tvrde da je ova zabluda zarazila čak i Vladu u Washingtonu, dodaje portal.

Dok mediji i svijet čekaju da izbije rat velikih razmjera između Irana i Izraela – prema izvještaju The Intercepta – pa su čak su i zabrinuti da će sukob između njih rezultirati nuklearnom eskalacijom, zanemaruje se ogromna realnost modernog ratovanja, a to je da se već borimo u trećem svjetskom ratu.

Treći svjetski rat ne nalikuje ratovima koji su izbijali prije gotovo jednog stoljeća, u smislu ogromnih vojski koje marširaju i želje imperija da napadnu kontinente. To je rat koji se odvija posvuda na našoj planeti koja je u plamenu oružanih sukoba i preplavljena je prodajom oružja.

Izvještaj se osvrće i na bitke koje se trenutno vode u nekim regijama svijeta. Na Bliskom Istoku, naprimjer, SAD, Turska, Irak, pa čak i Iran, imaju svoja uporišta u Siriji, jer tamošnji građanski rat ne jenjava. Sve se to jedva primjećuje, dok ljudi većinu vremena traže bitke slične Drugom svjetskom ratu negdje drugdje.

Deset zemalja učestvuje u izvođenju zračnih napada na položaje grupe Husi u Jemenu kako bi ih spriječili da napadnu komercijalne brodove na otvorenom Crvenom moru. Kao i u mnogim drugim sukobima nije sasvim jasno ko je koga i odakle bombardirao, kao ni ko su članovi sporednih ekipa. Međutim, treći svjetski rat se temelji na čuvanju stvari u tajnosti, prema izvještaju portala.

Dok je izraelski rat u Pojasu Gaze i njegov sukob s Iranom trenutno u centru medijske pažnje, u Ukrajini se vodi rovovski rat već više od dvije godine, a sve su oči uprte u iščekivanje odlučne pobjede ili užasnog poraza.

Američki informativni portal vjeruje da treći svjetski rat više karakteriziraju napadi koje Ukrajina ili njezini opunomoćenici redovno usmjeravaju na mete unutar Rusije te upadi u ruske oblasti Belgorod i Kursk.

Međutim, istina je, kako se navodi u izvještaju, da je Sjevernoatlantski savez (NATO) već uključen u treći svjetski rat protiv Rusije. U međuvremenu, SAD ima svoje snage raspoređene od Norveške do Bugarske, a u posljednje dvije godine izgradio je veliku novu bazu u Poljskoj.

Iran i Sjeverna Koreja su, također, nastavili podržavati ruske ratne napore bespilotnim letjelicama, projektilima i artiljerijskim granatama.

Zbunjujuća slika

Prema izvještaju, iako se čini da je “očita” ruska invazija utjelovljenje staromodnog koncepta okupatorskih vojski i Drugog svjetskog rata, stvarnost je da se Ukrajina nikada nije pretvorila u “najveću tenkovsku bitku” ikada, kao što su neki predviđali, niti je to ”eskaliralo” u nuklearni rat, a nije čak bio ni odlučujući.

Na Korejskom poluotoku Sjeverna Koreja nastavlja provoditi nuklearna testiranja i nenajavljena lansiranja balističkih projektila u okean, što stalno podiže napetosti.

U drugom dijelu azijskog kontinenta vode se borbe između Indije i Pakistana u njihovom sukobu zbog zajedničke granice. Indija se sukobljava i s Kinom, što je još jedan gorući sukobi koji bi mogao dovesti do trećeg svjetskog rata.

U Africi su aktivne vojske, “terorističke” grupe, militanti, plaćenici, milicije, banditi, pirati i separatisti u Angoli, Burkini Faso, Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Čadu, Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Keniji, Madagaskaru, Maliju, Mozambiku, Nigeru, Nigeriji, Ruandi, Južnom Sudanu i Sudanu. Tamo se Kina i Rusija natječu za baze i utjecaj.

Također, na afričkom kontinentu, SAD, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo uključeni su u opsežnu, ali tajnu borbu, navodno protiv islamskih “terorista”, dok požari gore širom kontinenta i nijedna od ovih strana ne može tvrditi da je ostvarila dugoročne pobjede na dva fronta – borbi protiv ”terorizma” i očuvanju mira, kako je navedeno u izvještaju The Intercepta.

Zaključak je, kako to vidi američki portal, da sveobuhvatni rat – ili bolje rečeno treći svjetski rat – daje zbunjujuću sliku i zaokuplja pažnju svijeta, ostavljajući malo prostora za pomisao da se može učiniti nešto o tom pitanju.

Izvor: Al Jazeera