Husi: Odlazak njemačke fregate iz Crvenog mora ‘korak u pravom smjeru’

Husi od prošle jeseni napadaju komercijalna plovila u Crvenom moru, povezana sa Izraelom, u znak podrške Palestincima.

Njemačka fregata 'Hessen' napustila Crveno more nakon što je završila misiju 'zaštite komercijalnih brodova' od Husa (Carmen Jaspersen / Reuters)

Jemenska grupa Husi pozdravila je odlazak njemačke fregate iz Crvenog mora kao “korak u pravom smjeru.”

Deutsche Welle je ranije objavio da je fregata “Hessen” napustila Crveno more nakon što je završila misiju “zaštite komercijalnih brodova” od pripadnika pobunjeničke grupe Husi u Jemenu, prenosi Anadolija.

Fregata je bila dio pomorske odbrambene misije Evropske unije – ASPIDES. Raspoređena je na Crveno more u februaru zbog napada Husa na komercijalne brodove u regiji.

“Odlazak njemačke fregate korak je u pravom smjeru”, naveo je Hussein al-Ezzi koji vrši dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova u Vladi koju vode Husi. Prema njegovim riječima, pripadnici Husa žele održati sigurnu plovidbu Crvenim morem.

‘Bez opasnosti’

Vođa Husa Abdul-Malik al-Houthi pozvao je prethodno evropske zemlje da povuku ratne brodove iz Crvenog mora, ističući da nema opasnosti za evropske brodove koji “ne idu u Izrael”.

Husi od prošle jeseni napadaju komercijalna plovila u Crvenom moru, posebno ona koja idu za Izrael. Kažu da je cilj napada izvršiti pritisak na Izrael da zaustavi smrtonosni napad na Pojas Gaze, gdje je od prošlog oktobra ubijeno gotovo 34.100 ljudi.

Napadi Husa potaknuli su Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju da pokrenu osvetničke zračne napade na položaje te grupe u Jemenu.

Crveno more jedan je od najčešće korištenih pomorskih puteva za prijevoz nafte i goriva.

Izvor: Agencije