Jemenski Husi oštetili tanker i oborili američki dron vrijedan 30 miliona dolara

Ovo je treća američka jurišna bespilotna letjelica koju su Husi oborili od početka rata u Gazi.

Američka televizija CBS News potvrdila je da se MQ-9 srušio na tlo Jemena rano u petak i rekla da je istraga u toku [Janis Laizans/Reuters]

Jemenski pobunjenici Husi oštetili su naftni tanker i oborili još jednu američku bespilotnu letjelicu MQ-9 Reaper, te obećavaju nove napade u znak protivljenja izraelskom ratu protiv Gaze.

Vojni glasnogovornik grupe povezane s Iranom, Yahya Saree, rekao je u svom posljednjem televizijskom video obraćanju rano u subotu da je “britanski naftni brod Andromeda Star” gađan u Crvenom moru pomorskim projektilima i da je direktno pogođen.

Američka vojska potvrdila je da je grupa ispalila tri protivbrodske balističke rakete u Crveno more na više ciljeva i oštetila MV Andromeda Star. Plovilo je nedavno prodato kompaniji registriranoj na Sejšelima, izvijestio je Reuters.

“MV Andromeda Star prijavio je manju štetu, ali nastavlja putovanje”, objavila je Američka centralna komanca (CENTCOM) na X-u, dodajući da nije bilo ozlijeđenih.

Lansirali protivbrodske rakete

Glasnogovornik vojske Husa također je rekao da su njihove snage protivzračne odbrane u Jemenu oborile jurišnu bespilotnu letjelicu američke vojske MQ-9 Reaper projektilom u zračnom prostoru pokrajine Saada “dok je izvršavala neprijateljske misije”.

Američka vojska nije komentirala informaciju o bespilotnoj letjelici, ali američka televizija CBS News potvrdila je da se MQ-9, koji košta oko 30 miliona dolara, “srušio” na tlo Jemena rano u petak i rekla da je istraga u toku.

Ovo je treća američka jurišna bespilotna letjelica koju su Husi oborili od početka rata u Gazi.

Prva je oborena u novembru, a uslijedila je još jedna u februaru.

Jemenska grupa nije komentirala daljnje napade na plovila u obližnjim plovnim putovima, ali je američka vojska rekla da su protivbrodske rakete koje su ispalili Husi također ciljale brod MV MAISHA.

Izvor: Al Jazeera