Sud u Briselu poništio zabranu skupa krajnje desnice, Orban tražio ‘promjenu rukovodstva’ EU -a

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je glasače da na junskim izborima za Evropski parlament odbace glavne političke partije.

Policija je u utorak onemogućila rad skupa jer su se lokalne vlasti uplašile za javni red i mir (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Konferencija tvrdih nacionalista i kršćanskih fundamentalista krajnje desnice “Natkon 2024” (Konferencija nacionalnih konzervativaca) nastavljena je danas u Briselu pošto je sud poništio odluku lokalnih vlasti da je prekinu, prenosi Beta.

Mađarski premijer Viktor Orban, glavni današnji govornik, pozvao je s tog skupa glasače da na junskim izborima za Evropski parlament odbace glavne političke partije.

Ankete pokazuju da će glavne partije poslije tih izbora koji su od 6. do 9. juna zadržati vlast u Evropskom parlamentu, ali sa smanjenom većinom.

Orban koji je na vlasti u Mađarskoj od 2010. godine i u sukobu je s Evropskom komisijom zbog nazadovanja demokratije u njegovoj zemlji, ocijenio je da je na tim izborima ključna “promjena rukovodstva”.

Ocijenio je da je “migrantska kriza” Evrope “veća nego ikada prije”, napao klimatsku i zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a, ocijenivši da je Unija gurnula poljoprivrednike u velike probleme.

Orban je rekao da sankcije Evropske unije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu nisu dale rezultate i rekao da je najveći strah Mađarske da ponovo dijeli granicu s Rusijom. Međutim, dodao je, Ukrajini koja je između Mađarske i Rusije, ne treba dozvoliti da postane članica ni EU-a, ni NATO-a.

Orban je Ukrajincima poručio: “Momci, morate shvatiti da ste zemlja iz tampon zone. Ne možete promijeniti svoj kućni broj”.

Orban je rekao da je “Ukrajina sada samo običan protektorat” koji se oslanja na zapadne pare i oružje i “više nije suverena zemlja”.

Opasnost po javni mir

Međutim, lideri EU-a i NATO-a insistiraju na tome da je rat u Ukrajini egzistencijalno pitanje Evrope i da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ne smije dozvoliti da pobijedi u ratu.

Ukrajina se prijavila za članstvo u obje organizacije, ali nije vjerovatno da će biti primljena dokle god traje rat na njenoj teritoriji. Mađarska rutinski blokira pokušaje Unije da sa Kijevom razgovara na visokom nivou i zajedničko dogovori finansiranje ukrajinske ekonomije. Time vlada u Budimpešti stoji sama nasuprot svojih zapadnih partnera.

“Natkon” je okupio 200 pripadnika krajnje desnice iz cijelog svijeta. U utorak su govorili Nigel Farage, jedan od najodgovornijih ljudi za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kao i bivša britanska ministaricaa unutrašnjih poslova Suella Braverman koja se u govoru obrušila na Evropski sud za ljudska prava.

Neki od jučerašnjih govornika opisivali su sadašnje vlasti Evropske unije kao “neprijatelja”.

Policija je u utorak onemogućila rad skupa jer su se lokalne vlasti uplašile za javni red i mir pošto su antifašistički demonstranti na dva druga mjesta spriječili održavanje “Natkona”.

Postupak policije je kao neustavan osudio belgijski premijer Alexander de Croo, a kritikovao je i britanski premijer Rishi Sunak i na inicijativu organizatora “Natkona” sud je danas ipak odobrio nastavak konferencije.

Izvor: Agencije