Michel u Budimpešti: Uoči evropskih izbora, Orban povećava ulog

Između Brisela i Budimpešte mnogo je spornih područja od povratka Viktora Orbana na vlast 2010. godine.

Charles Michel susreo se u ponedjeljak u Budimpešti s Viktorom Orbanom (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stigao je u ponedjeljak na “neprijateljski teritorij” – u Mađarskoj oblijepljenoj plakatima protiv Evropske unije, susreo se s premijerom Viktorom Orbanom, koji sve otvorenije provocira Brisel, a s pogledom na evropske izbore 2024. godine.

Diskretni sastanak trajao je “nešto više od dva sata”, rekao je predstavnik EU-a, govoreći o “dubinskim konsultacijama”.

Orban je na Facebooku pozdravio “korisnu raspravu”, bez dodatnih detalja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Cilj je bio smiriti napetosti prije ključnog samita EU-a sredinom decembra, koji Budimpešta prijeti sabotirati koristeći pravo veta.

‘Sadašnji model Evropu vodi u propast’

U nedavnom pismu je Orban – jedini čelnik EU-a koji je održao bliske veze s Kremljom – osudio evropsku strategiju prema Kijevu i odbio novu finansijsku pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura te otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Između Brisela i Budimpešte mnogo je spornih područja od povratka Orbana na vlast 2010. godine: nezavisnost pravosuđa, migracijska politika, prava LGBT zajednice, a sada i Ukrajina.

Ton postaje sve žešći: upravo je pokrenuta nacionalna kampanja koja optužuje EU za sva zla.

Na jumbo plakatima oblijepljenima po ulicama kritizira se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a uz nju ocrnjuje se i sin finansijera Georgea Sorosa.

“Mađarska se brani i svom snagom odupire” sadašnjem modelu “koji Evropu, vodi u propast”, poručio je Orban sredinom novembra, uvjeren da je moguća pobjeda antisistemskih snaga u Evropskom parlamentu sljedećeg jula.

“Kako se približava predizborna kampanja, vlada želi označiti svoju različitost, insistirati na promjenama koje namjerava donijeti u Brisel”, objašnjava za AFP politolog Daniel Deak iz proorbanovskog Instituta 21. stoljeće.

Mađarski čelnik treba ove “simbolične borbe protiv vanjskih neprijatelja” kako bi mobilizirao svoju bazu, dodaje Bulcsu Hunyadi iz think tanka Political Capital.

‘Cilj stvoriti nejasnu i imaginarnu prijetnju’

Prije evropskih izbora 2019. godin Mađarska je već u sličnom stilu napala prethodnika Ursule von der Leyen, Jean-Claudea Junckera.

U oba slučaja kampanja ih predstavlja kao marionete – tada američkog jevrejskog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa, a sadas njegovog sina Alexa.

“To je stara taktika, koja ima za cilj stvoriti nejasnu i imaginarnu prijetnju kako bi birače odvratila od stvarnih problema u obrazovanju ili zdravstvu”, rekla je za AFP glasnogovornica Fondacije Otvoreno društvo.

“I još jedan dokaz nivao političke nepristojnosti koju je dosegla zemlja članica EU-a”, dodala je.

Izvor: Agencije