‘Politico’: EU sliježe ramenima dok Orban i Fico ‘trolaju’ Zapad

Mađarski premijer protekle sedmice rukovao se s Vladimirom Putinom, usporedio Evropsku uniju s opresivnim Sovjetskim savezom i obećao da će blokirati pomoć Ukrajini.

Prkos Viktora Orbana prema NATO-u i Washingtonu sve više zabrinjava zemlje u srednjoj i istočnoj Evropi (Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban proveo je proteklu sedmicu drsko “trolajući” Zapad – rukovao se s Vladimirom Putinom, usporedio Evropsku uniju s opresivnim Sovjetskim savezom i obećao da će blokirati novu tranšu pomoći Ukrajini, piše Politico.

Nadmeni mađarski vođa sada se naumio udružiti s novoizabranim slovačkim vođom Robertom Ficom koji također podržava Putina, kako bi zajedno “nervirali” čelnike EU-a u četvrtak u Briselu.

UnijaU kolektivno sliježe ramenima i obećava da će Mađarskoj deblokirati 13 milijardi eura u zamjenu za provedbu reformi kako bi se uskladila s evropskim standardima na području vladavine prava.

“A Slovačka je nevažna, ona nema gotovo nikakav utjecaj. Oni trebaju svoja kohezijska sredstva i dobru volju EU-a, zaista si ne mogu priuštiti da u Briselu prave probleme. Za Orbana je puno važniji gubitak Poljske kao saveznice, oni su imali pravu težinu zbog svoje veličine”,  rekao je jedan evropski dužnosnik.

‘Izazivanje razdora ne treba lako odbaciti’

Slično razmišlja i jedan francuski dužnosnik, koji je naglasio da je Orban, unatoč glumatanju da je protiv EU-a, na kraju uvijek postupio kako se od njega tražilo kada su posrijedi bile važne odluke na nivou EU-a.

“Očito je da signal odaslan tim prizorom [rukovanja Orbana i Putina] nije pozitivan i da nije koristan”, rekao je dužnosnik Elizejske palače.

“Ali, ako se odmaknemo i pogledamo što su EU i Mađarska učinile u pogledu rata koji je Rusija izazvala u Ukrajini, lako vidimo da su sve odluke bile donesene jednoglasno”, uključujući odluke o sankcijama protiv Rusije i podrške Ukrajini.

Ipak, Orbanov dar za izazivanje razdora ne treba samo tako odbaciti.

Premda su evropske sankcije protiv Rusije bile dogovorene, Mađarska je redovno odugovlačila kako bi izborila ustupke.

Njegov sadašnji prkos prema NATO-u i Washingtonu sve više zabrinjava zemlje u srednjoj i istočnoj Evropi.

Diplomate iz regije u privatnim razgovorima pitaju se zašto bi zapadne sile trebale i dalje dijeliti osjetljive informacije s Mađarskom ako je njen vođa na prvom mjestu lojalan Rusiji.

“Da sam ja na mjestu Ukrajine, ne bi mi bilo ugodno dijeliti bilo kakve planove sve dok je Orban u prostoriji”, kazao je visoki diplomata, koji je želio ostati neimenovan.

Anton Hofreiter, predsjednik Odbora za evropske poslove njemačkog parlamenta, iz redova Zelenih, slično razmišlja.

‘Tišina bi se mogla smatrati odobravanjem’

“Orbanovo ponašanje je štetno za EU. Iako stalno vrijeđa EU, mađarski premije oblijeće autoritarne režime isključivo u nadi da će privući nova sredstva za svoj korumpirani sistem. U takvoj situaciji bilo bi kobno deblokirati zamrznuta sredstva mađarskoj vladi”, rekao je.

“Moramo biti jasni. U vrijeme kad Rusija koristi hibridna sredstva ratovanja i protiv država članica EU-a, Orban sve više postaje sigurnosni rizik za Evropu.”

Baltički čelnici slično misle.

Estonska premijerka Kaja Kallas ocijenila je da je to rukovanje “jako, jako neugodno”, a litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je za Politico da Evropa mora na to “početi obraćati pažnju”.

“Tišina bi se mogla smatrati odobravanjem”, kazao je Landsbergis.

Neki baltički čelnici namjeravaju izraziti zabrinutost direktno Orbanu, na sastanku evropskih čelnika u četvrtak i petak.

Ranije ove godine SAD je sankcionirao banku u Mađarskoj koja je povezana s Rusijom, a američki Kongres razmatra sankcioniranje pojedinih mađarskih državljana.

Unija je u prošlosti slično postupala – 14 država članica uvelo je bilateralne sankcije protiv Austrije, nakon što je u vladu ušao krajnji desničar Joerg Haider, a neki kritičari smatraju da bi to trebalo učiniti ponovo.

‘Izbacite ili Viktora Orbana, ili Mađarsku’

“Taj čovjek [Orban] ne bi trebao biti prihvaćen kao vođa zemlje u EU-u ili NATO-u”, istaknuo je u tvitu švedski ekonomist i bivši član Atlantskog vijeća Anders Aslund.

“Izbacite ili njega, ili njegovu zemlju! Ako takva pravila ne postoje, stvorite ih!”

Orban trenutno koči novi paket evropske finansijske pomoći Ukrajini, koja je hitno potrebna dok se odupire ruskoj ofanzivi u Avdiivki i nastoji pokriti budžetski manjak.

Međutim, upitani o izgledima za strože mjere protiv Mađarske, diplomati iz nekoliko zapadnoevropskih zemalja rekli su da se u dogledno vrijeme to ne očekuje.

Jedan diplomata, koji je želio ostati neimenovan, kazao je da “ne postoje vjerodostojni pokazatelji sigurnosnih službi da postoji rizik na tom području”, govoreći o mađarskim kontaktima s Rusijom.

U vrijeme kada rat između Izraela i Hamasa dominira međunarodnim naslovnicama i čelnici nastoje biti jedinstveni u pogledu tog sukoba, diplomate su rekle da je Mađarska drugorazredno pitanje, ističući da je Orban do sada potpisao svaki paket pomoći Ukrajini i sankcija protiv Rusije.

‘Bolje je sarađivati s Ficom nego ga izopćiti’

Uz to, tvrde da je on sada izoliraniji nego ikad prije, pošto je njegov nekadašnji saveznik, poljski desničarski premijer Mateusz Morawiecki, poražen na parlamentarnim izborima ranije u oktobru.

Što se tiče Fica, slovački vođa koji je obećao da neće poslati “nijedan komad municije” Ukrajini, on nije velik rizik za EU.

Jedan evropski diplomata istaknuo je da su Fica do sada slušali samo kao za kandidata na izborima, a još ne kao člana Evropskog vijeća.

“Ponekad se to razlikuje”, rekao je.

Ne samo da je Slovačka, zemlja s oko pet miliona stanovnika, premala da bi imala bilo kakav značajan utjecaj na donošenje odluka u EU, nego i njen vođa ima puno slabiju kontrolu nad zemljom od Orbana u Mađarskoj.

“Bolje je sarađivati s njime [Ficom] nego ga izopćiti, što bi ga stjeralo u ugao. A u tom uglu naići će na Orbana”, kazao je Vladimir Vano, ekonomist GLOBSEC-a.

Izvor: Agencije