Prijeti li ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja rizik od ‘nesreće’?

Globalne sile oglasile su uzbunu nakon što je u posljednjem napadu dronom na nuklearno postrojenje koje drže Rusi pogođen sistem koji zadržava radijaciju u reaktoru.

Postrojenje projektirano u vrijeme Sovjetskog saveza najveće je u Evropi i među deset najvećih u svijetu, a prije rata je proizvodilo polovinu ukrajinske energije dobijene iz nuklearnih elektrana [File: Dimitar Dilkoff/AFP]

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja, koju pod kontrolom drži Rusija, opasno je blizu da se u njoj dogodi nesreća zbog nedavnih napada bespilotnih letjelica na to postrojenje, prema čelniku UN-ove agencije za nuklearni nadzor, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Evo što znamo:

Šta je izazvalo uzbunu?

Od 7. aprila najveće nuklearno postrojenje u Evropi bilo je meta niza napada dronovima.

Posljednji napad koji se dogodio u nedjelju postavio je “vrlo opasan presedan” jer je pogođen sistem koji zadržava radijaciju u reaktoru, rekao je šef IAEA-e Rafael Mariano Grossi, čija agencija ima osoblje raspoređeno u postrojenju.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade na postrojenje koje su okupirale ruske snage nedugo nakon njihove opšte invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Prošle sedmice je svih šest blokova nuklearne elektrane Zaporižja, koja se nalazi na jugoistoku Ukrajine, prvi put od 2022. godine prebačeno u režim hladnog gašenja.

Kako je svijet reagirao?

U ponedjeljak je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovaralo o strahovima od nuklearne katastrofe, a Grossi je pozvao na prestanak “ovih bezobzirnih napada” na elektranu.

“Srećom, ovaj put nisu doveli do radiološkog incidenta, značajno povećavaju rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižja, gdje je nuklearna sigurnost već ugrožena”, rekao je.

“Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći. Ne smijemo sebi dozvoliti luksuz da bacanje kockica odluči što će se dogoditi sutra”, rekao je Grossi.

Zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u Robert Wood rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da “Rusija ne mari za te rizike”, dodajući “da mari, ne bi nastavila prisilno kontrolirati elektranu”.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia okrivio je Ukrajinu za napade, rekavši da su “tokom posljednjih nekoliko mjeseci takvi napadi ne samo nastavljeni, već su se značajno intenzivirali”.

Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergej Kislicija nazvao je napade “dobro planiranom operacijom Ruske Federacije pod lažnom zastavom”, gdje je tvrdio da je Rusija osmislila taj napad kako bi skrenula pažnju svijeta od invazije na svog susjeda.

Geng Shuang, zamjenik kineskog ambasadora pri UN-u, pozvao je “sve strane da se pridržavaju načela apsolutne sigurnosti” striktno poštujući fundamentalna pravila nuklearne sigurnosti i odlučno spriječe bilo kakvu nuklearnu nesreću izazvanu čovjekom u nuklearnoj elektrani Zaporižja.

Zašto je nuklearna elektrana Zaporižja važna?

Postrojenje projektirano u vrijeme Sovjetskog saveza najveće je u Evropi i među 10 najvećih u svijetu, a prije rata je proizvodilo polovinu ukrajinske energije dobijene iz nuklearnih elektrana.

Elektrana ima ukupni kapacitet od gotovo 6.000 megavata, što je dovoljno za napajanje gotovo četiri miliona kućanstava.

U slučaju curenja radijacije ili eksplozije cijeli bi evropski kontinent mogao biti kontaminiran, rekli su nedavno stručnjaci za Al Jazeeru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da koristi elektranu u Zaporižju za pokretanje “nuklearnog terora”.

Kako se elektrana našla u centru rata

Grad Zaporižja, kao i istoimena regija, su područje u kojem su vođene aktivne borbe od početka ruskog rata protiv Ukrajine.

Osmog dana ruskog rata u Ukrajini – 3. marta 2022. – prvi put u historiji vojska je zauzela operativnu nuklearnu elektranu.

U danima i sedmicama koji su uslijedili nakon zauzimanja Moskva je rasporedila stotine vojnika i pripadnika čečenske nacionalne garde u elektranu.

Od tada se koristi kao dio informacijskog rata zaraćenih strana.

Zelenski je oglasio uzbunu u junu i ponovno u julu prošle godine zbog mogućeg plana Rusa da sabotiraju elektranu u Zaporižju.

S druge strane, ruske vlasti opetovano optužuju Kijev za planiranje “sabotaže” u Zaporižju.

Izvor: Al Jazeera i agencije