Rusija: Ukrajinski dron pogodio nuklearku Zaporožje, troje povrijeđenih

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi pozvao je na suzdržanost od akcija koje mogu da ugroze nuklearnu sigurnost.

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su nekoliko objekata Zaporoške nuklearne elektrane (Alexander Ermochenko/Reuters)

Troje zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje povrijeđeno je u današnjem napadu dronovima Oružanih snaga Ukrajine na tu elektranu, saopćila je ruska kompanija Rosatom.

Ruske vlasti koje kontrolišu ovu nuklearnu elektranu u Ukrajini obavijestile su zvaničnike Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o napadu dronom na nuklerku koji se danas dogodio, saopćila je agencija.

“ZNPP je obavijestila stručnjake IAEA da je danas na licu mjesta eksplodirao dron. Takva detonacija je u skladu sa zapažanjima IAEA”, navela je Međunarodna agencija za atomsku energiju na platformi X, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi pozvao je na suzdržanost od akcija koje mogu da ugroze nuklearnu sigurnost.

Povrijeđeno troje zaposlenih

Jedan od troje povrijeđenih je u teškom stanju, a na elektrani ne postoji veća šteta i nivo radijacije nije preko prirodne mjere, prenosi RIA Novosti.

U izvještaju se pojašnjava da su 20 minuta prije napada inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju obišli ovaj prostor u dijelu kantine.

Prethodni napad na ovu nuklearnu elektranu dogodio se 5. aprila.

Izvor: Al Jazeera