Zatvoren posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Radovi su izvedeni strogo u skladu sa svim operativnim standardima, naglasila je uprava koju je postavila Rusija, dodajući da tokom postupka nije izašla radioaktivnost.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi okupirala je ruska vojska u februaru 2022. (Stringer / Reuters)

Posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je Rusija okupirala, u južnoj Ukrajini zatvoren je dok se borbe nastavljaju u tom području već treću godinu.

To znači da je svih šest reaktorskih jedinica sada u stanju hladnog gašenja. Tokom postupka nije izašla radioaktivnost, napisala je uprava ustanove na Telegramu, prenosi agencija dpa.

Radovi su izvedeni strogo u skladu sa svim operativnim standardima, naglasila je uprava koju je postavila Rusija, prenosi Hina.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi, kapaciteta gotovo šest gigavata, okupirala je ruska vojska nedugo nakon invazije Ukrajine koju je naredio Kremlj u februaru 2022. godine.

Međusobne optužbe

Bila je ekstenzivno minirana i nekoliko puta je bila na udaru vatre, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost zbog moguće nuklearne nesreće.

Obje zaraćene strane više su se puta međusobno optuživale za pokušaj izazivanja incidenta u elektrani, koja je zbog opasnosti zatvorena u septembru 2022. godine.

Međutim, jedan je blok nekoliko puta radio u toplom stanju, što znači da reaktor ne proizvodi električnu energiju nego paru koja se koristi za potrebe elektrane.

Hladno stanje se smatra najsigurnijim jer se blokovi spuštaju na niski pritisak i hlade vodom.

Izvor: Agencije