Sud odlučio: ‘Pablo Escobar’ ne može biti brend

Opći sud Evropske unije obrazložio je da se ime Pabla Escobara povezuje s trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom te da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vlasništvu.

Brat Pabla Escobara podnio je zahtjev za registraciju imena Pabla Escobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge, što je EU odbio (Marcos Brindicci / Reuters)

Ime Pabla Escobara, zloglasnog šefa kolumbijskog narko kartela, ne može se koristiti kao robna marka za dobra i usluge u Evropskoj uniji, presudio je Opći sud EU-a u Luxembourgu.

Sud je obrazložio da se to ime povezuje s trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom te da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vlasništvu, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Odluka je donesena nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku, podnijela zahtjev 2021. godine Uredu Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) za registraciju imena Pabla Escobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtjev jer je smatrao da je znak suprotan “prihvaćenim moralnim načelima”.

Simbol organiziranog kriminal

U odluci se navodi da, iako Escobar nikada nije krivično osuđen, njegovo pravo na pretpostavku nevinosti nije prekršeno jer se on širom svijeta doživljava kao simbol “gangsterizma” i organiziranog kriminala odgovornog za mnoge zločine.

Escobara je policija ubila 1993. godine u Medellinu kada je imao 44 godine.

Osnovao je kartel Medellin i zaradio milijarde švercanjem kokaina u SAD-u. Navodno je odgovoran za smrt hiljada ljudi.

Na ovu je odluku moguća žalba na najvišem evropskom sudu – Evropskom sudu pravde (ECJ).

Izvor: Agencije