Uhapšen najveći kolumbijski narkodiler

Vargas će biti izručen SAD-u (Reuters)

Vođa najvećeg kolumbijskog narkokartela, poznatog kao Oficina de Envigado, Erickson Vargas, uhapšen je u četvrtak u sjeveroistočnom kolumbijskom gradu Medelinu, saopćile su vlasti.

Rekavši za hapšenje Vargasa da predstavlja “smrtonosni udarac” toj velikoj kriminalnoj grupi, kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos kazao je na konferenciji za novinare da će Vargas biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Policija je navela da je Vargas uhapšen u Medelinu u operaciji tokom koje je ubijen još jedan član njegove organizacije, dok je nekoliko njih uhapšeno, prenosi AFP.

Vargas je postao vođa organizacije Envigado kada je novembra 2011. uhapšen u Venecueli njen prethodni vođa Maximiliano Bonilla.

Bonilla, poznat kao Valenciano, izručen je SAD-u u decembru prošle godine.

Osnovana 80-ih

Bazirana u sjeveroistočnoj oblasti Antiochija, kriminalna organizacija Envigado se smatra jednom od najmoćnijih kolumbijskih organizacija koje se bave ilegalnom trgovinom droge, podsjeća francuska agencija.

Organizaciju Envigado osnovao je 80-ih godina prošloga vijeka Pablo Escobar, ozloglašeni vođa kartela Medelin.

Nakon njegove smrti kontrolu ove grupe preuzele su jedinice samoodbrane Kolumbije – desničarska paravojna grupa koja je kasnije rasformirana tokom mirovnog procesa.

Izvor: Agencije