Meksički narkobos El Chapo osuđen na doživotni zatvor

U pojedinim krugovima smatra se da je El Chapo premašio utjecaj koji je imao kolumbijski narkobos Pablo Escobar (EPA)

Meksički narkobos Joaquin Guzman – El Chapo (Kratki) je u New Yorku osuđen na doživotnu kaznu i na još 30 godina zatvora.

Advokati tog najmoćnijeg krijumčara narkotika od kraja vladavine Kolumbijca Pabla Escobara 1993. godine, najavili su žalbu na presudu, prenosi Beta.

Guzman se prije izricanja presude sudiji žalio da mu je uskraćeno pravično suđenje i da su loši uvjeti u zatvoru.

“Kad sam izručen u Sjedinjene Američke Države, očekivao sam da ću imati pravično suđenje, ali se dogodilo suprotno”, rekao je El Chapo, pominjući da pravosuđe nije istražilo navodno nepoštovanje dužnosti jednog porotnika.

Poslije nekoliko mjeseci suđenja, porota suda u New Yorku proglasila je 12. februara meksičkog narkobosa krivim.

El Chapo je u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela.

Bijeg iz zatvora

Vođa narkokartela Sinaloa uhapšen je šest mjeseci nakon što je pobjegao iz strogo čuvanog meksičkog zatvora tako što su njegovi saradnici u kartelu iskopali do njega 1,5 kilometara tunela.

Guzman je ranije već jednom pobjegao iz zatvora, 2001. godine, kad su ga na slobodu iznijeli u korpi za prljav veš.

El Chapo je najveći meksički narkobos postao 2003, poslije hapšenja njegovog rivala Osiela Cardenasa koji je upravljao Zaljevskim kartelom.

Do februara 2014. godine važio je za “najmoćnijeg trgovca drogom na svijetu” – kako su ga nazivali zvaničnici američkog Ministarstva finansija.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Chapo premašio utjecaj koji je imao kolumbijski narkobos Pablo Escobar, i da je dostigao utjecaj koji je prije Drugog svjetskog rata imao američki gangster Al Capone.

Datum rođenja Guzmana nije poznat, jer se pominju dva: 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak El Chapo (na španskom: nizak) dobio je jer je visok 168 centimetara.

Izvor: Agencije