Čelnici EU-a prvi dan samita o vanjskoj politici i proširenju sankcija za Iran

Prema nacrtu zaključaka, Evropsko vijeće će snažno osuditi iranski napad na Izrael te pozvati Iran i one koji su s njim povezani da ‘prestanu sa svim napadima’.

Čelnici EU-a na vanrednom samitu u Briselu (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Čelnici država članica Evropske unije okupili su se u srijedu u Briselu na dvodnevnom vanrednom samitu na kojem će razgovarati o aktuelnim vanjskopolitičkim pitanjima i o jedinstvenom tržištu i konkurentnosti evropske ekonomije, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković zbog izbora nije došao na prvi dan samita, a očekuje se da će doći u četvrtak. Za njegova odsustva zastupat će ga slovenski premijer Robert Golob.

Samit počinje radnom večerom na kojem će se razgovarati o Ukrajini, stanju na Bliskom istoku te odnosima s Turskom.

Prema nacrtu zaključaka, Evropsko vijeće će snažno osuditi iranski napad na Izrael te pozvati Iran i one koji su s njim povezani da “prestanu sa svim napadima i pokažu maksimalnu suzdržanost od bilo kakvih akcija koje bi mogle povećati napetost u regiji”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeo se za uvođenje sankcija svima koji pomažu u prozvodnji raketa i dronova korištenih u napadu na Izrael.

“Mi smo za sankcioniranje svih onih koji pomažu u proizvodnji i raketa i dronova korištenih u napadu na Izrael”, rekao je Macrnon po dolasku na samit.

Dodatne sankcije

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na deeskalaciju, istaknuvši da je dobro što je Izrael uspio odbiti iranski napad, ali da ne treba uzvratiti istom mjerom.

Belgijski premijer Alexander de Croo rekao je da na popis sankcija treba staviti Iransku revolucionarnu gardu.

Kancelar Scholz pozvao je ostale članice da slijede primjere Njemačke, koja je najavila slanje Ukrajini dodatnog sistema protuzračne odbrane Patriot.

U nacrtu zaključaka Evropsko vijeće ističe potrebu da se Ukrajinu hitno snabdije sistemima protuzračne odbrane i da se ubrza i pojača dostava vojne pomoći, uključujući artiljerijske granate i rakete.

U četvrtak, drugi dan samita, bivši italijanski premijer Enrico Letta predstavit će čelnicima svoj izvještaj o budućnosti evropskog jedinstvenog tržišta. Čelnici EU-a zadužili su Lettu da pripremi taj izvještaj u junu prošle godine.

Lettin izvještaj, odnosno budućnost jedinstvenog tržišta i konkuretnost evropske ekonomije, centralna je tema ovog vanrednog samita, ali je malo pala u sjenu zbog zaoštravanja situacije na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael.

Izvor: Agencije