Nove sankcije SAD-a usmjerene na Iran

Najava je stigla istog dana kada je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao da će propustiti važan sastanak o sukobu Izraela i Hamasa u sjedištu UN-a, jer američke vlasti nisu na vrijeme isporučile vize za njega i njegovu delegaciju.

Zgrada Ministarstva finansija SAD-a u Washingtonu D.C. (AP)

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država najavilo je nove sankcije protiv 21 Iranca, stranih državljana i kompanija optuženih za umiješanost u nezakonitu finansijsku mrežu u korist iranske vojske.

U saopćenju Ministarstvo navodi kako se Iran oslanja na niz “stranih lažnih firmi i posrednika” za finansiranje regionalnih naoružanih grupa poput palestinske grupe Hamas i grupe Hezbollah sa sjedištem u Libanu.

“Iran generira protivvrijednost milijardi dolara prodajom robe kako bi finansirao svoje destabilizirajuće regionalne aktivnosti i podršku višestrukim regionalnim proxy grupama, uključujući Hamas” i Hezbollah, navodi se u saopćenju.

Iran je uključen u “nezakonite finansijske sheme za stvaranje sredstava za raspirivanje sukoba i širenje terora širom regije”, rekao je Brian Nelson, podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

Napad Hamasa u Izraelu

“Sjedinjene Američke Države ostaju predane razotkrivanju elemenata iranske vojske i njenih saučesnika u inostranstvu kako bi se poremetio ovaj kritični izvor sredstava”, dodao je.

Washington je izdao sankcije usmjerene na grupe koje podržava Iran u cijeloj regiji otkako je Hamas pokrenuo smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra, izazvavši strah od šireg sukoba koji bi mogao privući Washington i iransku ogromnu mrežu posrednika.

Oni koji su pod sankcijama, uključujući firme sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Hong Kongu i Iranu, pomažu u prikupljanju sredstava za nekoliko ogranaka iranske vojske, uključujući Ministarstvo odbrane, Logistiku oružanih snaga i Quds snage Jedinica čuvara islamske revolucije (IRGC), saiopćio je odjel.

Paket sankcija uključuje firmu Sepehr Energy sa sjedištem u Iranu i s njom povezane zaposlenike, brokere i kupce. Novinska agencija Associated Press objavila je da tvrtka nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Ministar kasno dobio vizu

Mjere blokiraju pristup američkoj imovini i finansijskoj imovini i općenito zabranjuju ljudima u SAD-u da s njima posluju.

Najava je stigla istog dana kada je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao da će propustiti važan sastanak o sukobu Izraela i Hamasa u sjedištu UN jer američke vlasti nisu na vrijeme isporučile vize za njega i njegovu delegaciju.

“Amerikanci su izdali vize za mene i sve moje suputnike u 1:00 (po lokalnom vremenu),” rekao je Amir-Abdollahian nakon sastanka Vlade, napominjući da je to učinilo “nemogućim” da iransko izaslanstvo prisustvuje skupu.

Izvor: Al Jazeera i agencije