Međunarodna agencija: Iran nastavlja obogaćivati uranij

Iran već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe.

Reaktori će se graditi u nuklearnoj elektrani Bushehr, koju su ranije Rusi izgradili u južnom Iranu (EPA)

Nakon što je više mjeseci usporavao stopu obogaćivanja uranija do 60 posto čistoće, Iran se sad približio nivou potrebnom za razvoj nuklearnih bombi, objavila je u utorak organizacija Ujedinjenih naroda za nadzor nuklearnog oružja (IAEA).

Mnoge diplomate vjeruju da je usporavanje, koje je počelo u junu, rezultat tajnih pregovora SAD-a i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana zatočenih u Iranu ranije ove godine.

Iran već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe.

Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto je količina pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe.

‘Poništeno prethodno smanjenje’

Iran negira da planira razvijati nuklearno oružje.

Iran je “povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023”, navela je IAEA u priopćenju u kojem se sažima povjerljivi izvještaj državama članicama u koje je Reuters imao uvid, prenijela je Hina.

“Agencija potvrđuje da je od kraja novembra 2023. stopa kojom Iran proizvodi uranij obogaćen do 60 posto u ova dva postrojenja zajedno porasla na približno devet kilograma mjesečno”, navodi se u izvještaju državama članicama.

Izvor: Agencije