Jordan, Liban i Irak ponovno otvorili zračni prostor

Arapske nacije zatvorile su svoje zračne prostore nakon iranskih napada dronovima i raketama na Izrael.

Globalni avioprijevoznici također su otkazivali letove i mijenjali rute nakon napada Irana (Toby Melville/Reuters)

Jordan, Irak i Liban ponovo su otvorili svoje zračne prostore nakon što su ih zatvorili zbog iranskih bespilotnih i raketnih napada bez presedana na Izrael.

Jordanska državna televizija u nedjelju je objavila da je zemlja nastavila sa operacijama zračnog saobraćaja, pozivajući se na avijacijske vlasti. Otvaranje njegovog zračnog prostora došlo je više od tri sata ranije nego što je planirano.

Liban je rekao da će njegov aerodrom nastaviti sa radom nakon zatvaranja tokom noći, javila je državna televizija.

Iračke avijacijske vlasti saopštile su da su sigurnosni rizici sada prevaziđeni.

U međuvremenu, Izrael je također ponovo otvorio svoj zračni prostor od 7:30 ujutro (04:30 GMT) u nedelju, dodajući da se očekuje da će to utjecati na red letenja iz Tel Aviva.

Jordan presreo neke leteće objekte

Avioprevoznik El Al saopštio je da je nastavio sa radom i da “radi na stabilizaciji rasporeda letova što je prije moguće”. “El Al će nastaviti da djeluje koliko god je to moguće kako bi očuvao zračni most do i iz Izraela”, navodi se.

Kasno u subotu navečer, Iran je lansirao eksplozivne bespilotne letjelice i ispalio projektile na Izrael – njegov prvi direktni napad na izraelsku teritoriju u osvetničkom udaru koji povećava prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Teheran je obećao uzvratiti za, kako kaže, izraelski napad na kompleks iranskog konzulata prošle sedmice u Damasku, u kojem su ubijeni viši zapovjednik u prekomorskim snagama Quds iranske revolucionarne garde i šest drugih oficira.

Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, pripremio je protuzračnu odbranu za presretanje svih bespilotnih letjelica ili projektila koji naruše njegovu teritoriju, rekla su dva regionalna sigurnosna izvora novinskoj agenciji Reuters.

Jordan je rekao da je sinoć presreo neke leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor kako bi osigurao sigurnost građana, navodi se u saopštenju vlade.

“Neki geleri su u tom vremenu pali na više mjesta, a da nisu prouzrokovali značajniju štetu niti bilo kakve ozljede građana”, dodaje se.

Reakcija na iranske napade bila je brza, a mnoge su zemlje opisale napade kao ozbiljnu eskalaciju, s potencijalno širokim posljedicama za regiju.

Napadi dolaze usred tekućeg izraelskog rata protiv Gaze, koji ne pokazuje znakove popuštanja uprkos brojnim posredničkim naporima.

I globalni avioprijevoznici otkazali letove

U međuvremenu, globalni avioprijevoznici također su otkazivali letove i mijenjali rute nakon napada Irana.

Emirates sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavio je otkazivanje nekih svojih letova i preusmjeravanje drugih, rekao je glasnogovornik ove aviokompanije.

“Pažljivo pratimo situaciju i ulažemo sve napore kako bismo osigurali minimalne smetnje za klijente nakon nedavnog zatvaranja zračnog prostora”, rekao je glasnogovornik avioprijevoznika.

Etihad Airways sa sjedištem u Abu Dhabiju otkazao je u nedjelju letove za Jordan i Izrael, navodi se u saopštenju aviokompanije.

Swiss International Air Lines obustavio je letove za i iz Tel Aviva do daljnjega, objavio je avioprijevoznik u objavi na platformi X u nedjelju.

Swiss, koji je u vlasništvu njemačkog prijevoznika Lufthanse, rekao je da su svi njegovi avioni izbjegavali zračne prostore Irana, Iraka i Izraela, uzrokujući kašnjenja letova iz Indije i Singapura.

Izvor: Al Jazeera i agencije