Macron poziva na veći angažman Evropljana ako SAD odustane od Ukrajine

Francuski predsjednik kaže da je potrebna ratna ekonomija kako bi se Ukrajina mogla snabdijevati oružjem da odbije rusku invaziju, ‘kao i za našu odbranu’.

Evropa ne može odustati od Ukrajine, a riječ je i o vlastitoj sigurnosti, kaže Macron (Ludovic Marin/ Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je francusku odbrambenu industriju na trajno povećanje proizvodnje oružja, u jeku rata u Ukrajini, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Moramo se trajno pripremiti za geopolitičku i geostratešku promjenu u kojoj će odbrambena industrija igrati rastuću ulogu”, rekao je Macron tokom polaganja kamena temeljca za novu tvornicu eksplozivnog praha kompanije Eurenco u jugozapadnom gradu Bergeracu.

Dodao je da je potrebna ratna ekonomija kako bi se Ukrajina mogla snabdijevati oružjem da odbije rusku invaziju, “kao i za našu odbranu”, te kako je “ova dinamika počela u Evropi i svijetu”.

Saradnja s Nijemcima

“Ova ekonomija nam je, također, na korist”, rekao je Macron i kao primjer naveo proizvodnju haubica isporučenih Ukrajini, koja se utrostručila, što “također potiče izvoz oružja”.

Evropa ne može odustati od Ukrajine, a riječ je i o vlastitoj sigurnosti, naglasio je Macron.

“Mi, Evropljani, moramo učiniti više i brže ako SAD ne bude tamo, mi Evropljani moramo se mobilizirati i pronaći novo finansijsko rješenje”, rekao je Macron. “Na tom polju blisko sarađujemo s Nijemcima.”

Izvor: Agencije