Grossi: Napadi na nuklearku Zaporižja doveli su nas do kritične tačke

Prošle sedmice je press služba Zaporiške nuklearne elektrane saopćila o napadu ruskim dronom na nuklearku Zaporižja.

ZNPP se nalazi na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara i najveća je nuklearna elektrana u Evropi, prema broju blokova i instalisanom kapacitetu (Alexander Ermochenko/Reuters)

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je da su napadi na nuklearku Zaporižja (ZNPP) doveli do faze sukoba, koja ima izuzetno značajne posljedice.

“Najnoviji napadi su jasno kršenje principa i doveli su nas do kritične tačke u ovom ratu“, navodi se u saopćenju IAEA.

Kako se dodaje, napadi na nuklearnu elektranu u Zaporižju prošle sedmice označili su ozbiljnu eskalaciju prijetnji po nuklearnu sigurnost, značajno povećavajući rizik od nuklearnog udesa.

Grossi je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na deeskalaciji sukoba u Ukrajini i obećao da će sljedeće sedmice sa Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) razgovarati o situaciji u Zaporižju, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

Kritična oštećenja

Prošle sedmice je press služba Zaporiške nuklearne elektrane saopćila o napadu dronom na kupolu šestog bloka.

Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja. Nešto ranije je objavljeno da su bespilotne letjelice pogodile prostor menze, kao i područje teretnog pristaništa.

U ponedeljak je oboren ukrajinski dron kamikaza, koji je pao na krov šestog bloka.

Ukrajinske oružane snage su u utorak dronom napale jedinstveni centar za obuku Zaporiške nuklearne elektrane, gdje se nalazi jedini simulator reaktorske hale u svijetu.

Grossi je ranije pozvao na suzdržanost od akcija koje mogu ugroziti nuklearnu sigurnost.

U izvještaju se pojašnjava da su 20 minuta prije napada inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju obišli ovaj prostor u dijelu kantine.

ZNPP se nalazi na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara i najveća je nuklearna elektrana u Evropi, prema broju blokova i instalisanom kapacitetu.

Prethodni napad na ovu nuklearnu elektranu zabilježen je 5. aprila.

Izvor: Agencije