Estonija tvrdi da Rusija ometa GPS iznad te države

Finnair je najavio privremenu suspenziju svojih letova za Tartu u istočnoj Estoniji na mjesec dana zbog smetnji GPS-a, koje su spriječile slijetanje dva aviona.

Finska aviokompanija ne zna odakle je došlo do smetnji, ali je u prošlosti prijavila slične probleme (Sean Gallup / Getty Images - Illustration)

Estonija je optužila Rusiju za kršenje međunarodnih propisa o zračnom prostoru ometanjem GPS signala, a Margus Tsahkna, ministar vanjskih poslova te baltičke zemlje, kazao je da će to pitanje razmotriti sa svojim partnerima iz NATO-a i Evropske unije.

Finnair je najavio privremenu suspenziju svojih letova za Tartu u istočnoj Estoniji na mjesec dana zbog smetnji GPS-a koje su spriječile slijetanje dva aviona, prenosi Reuters.

Finska aviokompanija ne zna odakle je došlo do smetnji, ali je u prošlosti prijavila slične probleme u blizini ruske eksklave Kalinjingrad i istočne granice Finske s Rusijom.

„GPS smetnje u zračnom prostoru Estonije koje je stvorila Ruska Federacija utjecale su na civilnu avijaciju u našoj regiji. Time Rusija krši međunarodne propise“, naveo je ministar Tsahkna na društvenoj mreži X, ne pružajući dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Bez reakcije iz Moskve

Ni Kremlj, ni Rusko ministarstvo odbrane nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Tsahkna je kazao da će se Estonija pozabaviti tim pitanjem s drugim zemljama NATO-a i EU-a te je o tome već razgovarao sa svojim latvijskim, litvanskim, finskim i švedskim kolegama.

Njemačka je ovog mjeseca saopćila da Rusija vrlo vjerovatno stoji iza niza poremećaja koji utječu na plovidbu u baltičkoj regiji.

Njemačko ministarstvo odbrane kao izvor smetnji navelo je Kalinjingrad, iako je odbilo dati bilo kakve detalje, pozivajući se na „razloge vojne sigurnosti“, prenosi Fena.

Izvor: Agencije