Mediji: Netanyahu se igra vatrom i mogućnošću velike eksplozije unutar Izraela

The Guardian je u svom uvodu naveo da je međunarodna zajednica, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, dužna izdati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a za okončanje rata u Gazi.

Autor Bret Stephens je u svom članku u novinama The New York Times pozvao na odlazak Netanyahua sa funkcije (Snimak zaslona/Al Jazeera)

U izvještavanjima o posljedicama izraelskog rata u Pojasu Gaze, autori članaka i izvještaja u međunarodnim novinama navode da se Izrael nalazi u močvari u Pojasu Gaze i da se njegov premijer Benjamin Netanyahu „igra vatrom“ sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci su za novine The Washington Post rekli sljedeće: „Strpljenje Sjedinjenih Američkih Država s izraelskim premijerom približava se prijelomnoj tački.“

Od obaviještenog izraelskog izvora novine su prenijele: „Sve veći američki pritisak doveo je do promjene razmišljanja unutar Netanyahuovog ureda, a postoji mogućnost da će bijes zbog sudbine zarobljenika izazvati veliku eksploziju u Izraelu.“

Prema članku Dova Zakheima u časopisu The National Interest, Netanyahu se „igra vatrom sa Sjedinjenim Američkim Državama i treba osvijestiti da se često prema predsjedniku Joe Bidenu odnosio s prezirom“.

Izrael ne može podnijeti gubitak

„Ako Netanyahu ne uzme u obzir američke strahove, Izrael će uistinu izgorjeti, a već pati zbog užasa napada 7. oktobra i teške situacije zarobljenika”, navodi se u članku.

Autor Bret Stephens je u svom članku u novinama The New York Times pozvao na odlazak Netanyahua sa funkcije, rekavši: „Vjerni prijatelji Izraela nikada ne smiju strahovati da izraze svoj stav, jer Izrael ne može podnijeti gubitak ovog rata, ali treba izgubiti vođu koji ne može postići pobjedu“, tvrdeći da poraz Islamskog pokreta otpora Hamas nije postignut.

Michael Hirsh je u kolumni u časopisu Foreign Policy naveo da se Izrael nalazi u močvari u Gazi, slično situaciji s kojom su se Sjedinjene Američke Države suočile u Iraku, te da „Izrael još nema nikakav poslijeratni plan“.

The Wall Street Journal je u jednom svom izvještaju pisao o sveobuhvatnom razaranju koje su iza sebe ostavile okupacijske snage u Khan Younisu. U izvještaju se citira Walid Abu Amr, koji je rekao da se nije mogao kretati po kvartu koji je nekada bio njegov dom jer je sve uništeno.

The Guardian je u svom uvodu naveo da je međunarodna zajednica, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, dužna izdati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a za okončanje rata u Gazi.

Izvor: Al Jazeera