Ukrajinska avijacija oborila dva od tri ruska drona

U objavi na Telegramu Ukrajinske zračne snage su navele da su uspjele oboriti devet dronova i devet projektila.

Rusija je lansirala 16 projektila i 11 bespilotnih letjelica na Ukrajinu u noći na nedjelju (Inna Varenytsia/Reuters)

Ukrajinska avijacija oborila je tokom noći dva od tri drona Shahed, koje je lansirala Rusija, saopćila je Ukrajinska vojska.

Generalštab nije naveo dodatne detalje o napadu u svom izvještaju na Facebooku. Nije jasno je li dron koji nije presretnut stigao do cilja, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Noć između nedjelje i ponedjeljka bila je relativno mirna za Ukrajinu nakon niza napada na energetsku infrastrukturu zemlje koje je Rusija pojačala prije više od sedmicu dana.

Ruska vojska izvela je 22. marta najveći napad na mrežnu infrastrukturu u dvogodišnjoj invaziji, uzrokujući veliku štetu i rezultirajući velikim prekidima u snabdijevanju strujom. Nastavila je napadati ukrajinske termo i hidroelektrane prošle sedmice.

Rusija je lansirala 16 projektila i 11 bespilotnih letjelica na Ukrajinu u noći na nedjelju, saopćile su Ukrajinske zračne snage, a najmanje jedna osoba je poginula.

Masovni raketni udari

U objavi na Telegramu Ukrajinske zračne snage su navele da su uspjele oboriti devet dronova i devet projektila.

Ruske zračno-kosmičke snage tokom noći su, drugi put u posljednjih sedam dana, izvele masovne raketne udare na ciljeve u Ukrajini projektilima ispaljenim sa strateških bombardera TU-95MS, saopćila je Komanda ratne avijacije Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Ukrinform.

Na cijeloj teritoriji Ukrajine na snazi je bila zračna opasnost.

S druge strane, ruski sistemi protuzračne odbrane oborili su jučer u jutarnjim satima deset ukrajinskih projektila iz višecjevnog raketnog sistema RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinski napad je zaustavljen oko sedam sati po moskovskom vremenu.

Ruski protuzračni sistemi uništili su u nedjelju ujutro i tri ukrajinska drona iznad Jaroslavske oblasti, navodi Ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije