Francuska planira vojnu proizvodnju na ukrajinskom tlu

Ideja je da se prve proizvodne jedinice pokrenu ovog ljeta, rekao je francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu.

Ministar odbrane Francuske ističe da plan uključuje saradnju kompanija proizvođača tenkova KNDS, holding kompaniju koju su formirali francuski Nexter i njemački Krauss-Maffei-Wegmann (Viacheslav Ratynskyi/Reuters)

Francuska planira da neki od njenih proizvođača oružja krenu proizvoditi prijeko potrebnu vojnu opremu direktno na ukrajinskoj teritoriji kako bi pomogla toj zemlji u ratu protiv Rusije, rekao je ministar odbrane te zemlje Sebastien Lecornu.

“Tri francuske kompanije uspostavit će partnerstvo s ukrajinskim kompanijama, posebno na području dronova i kopnene opreme, kako bi se proizvodili rezervni dijelovi na ukrajinskom tlu, a u budućnosti možda i municija”, dodao je ministar, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Lecornu je najavio otvaranje prvih proizvodnih jedinica ovog ljeta.

Što se tiče francuskih kompanija koje bi učestvovale u proizvodnji vojne opreme na teritoriji Ukrajine, rekao je da se, između ostalih, radi o proizvođaču tenkova KNDS, zajedničkom holdingu njemačkog proizvođača oklopnih vozila Kraus-Maffei-Wegmann i francuskog državnog koncerna.

‘Raspoređivanje’ zapadnih kopnenih trupa u Ukrajini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije rekao da ‘potpuno stoji iza’ prošlosedmične izjave da ne isključuje raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države i ključni evropski saveznici nakon toga su rekli da ne planiraju slati kopnene trupe u Ukrajinu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nikada nije tražio zapadne trupe za borbu protiv ruske invazije, saopćeno je naknadno iz Bijele kuće nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovo izjavio da on ne bi isključio tu mogućnost.

Oko 15 zemalja izrazilo je podršku planu za kupovinu 500.000 granata 155 mm i 300.000 granata od 122 mm u vrijednosti od oko 1,5 milijardi dolara.

Francuska se dugo zalagala da Evropska unija koristi evropsko finansiranje samo za evropsku odbrambenu industriju i protivila se ideji kupovine van EU.

Izvor: Al Jazeera