Le Monde: Izrael u Gazi sprovodi politiku spaljivanja zemlje

Pukovnik Yogev Bar-Sheshet kaže ko se vrati u Gazu, ako se uopće vrati, ‘naći će spaljenu zemlju’.

Le Monde je izrazio uvjerenje da je pokazivanje vatrene moći u Gazi došlo dotle da se ne razlikuju civilni i vojni ciljevi (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Francuske dnevne novine Le Monde navode da je Pojas Gaze, ovaj uski pojas palestinske zemlje, nakon pet mjeseci rata postao nenaseljiv, što znači da nema smisla pozivati ​​se na rješenje o dvije države ako ova zemlja ostane polje ruševina.

U uvodniku francuskih novina piše da analiza satelitskih snimaka svih gradova u Pojasu Gaze pokazuje da je Izrael koristio „doktrinu predgrađa“, a to je korištenje nesrazmjerne oružane sile, slične onoj koju je koristio protiv Hezbollaha u ljeto 2006. uništavanjem predgrađa na jugu Bejruta.

Le Monde je izrazio uvjerenje da je pokazivanje vatrene moći u Gazi došlo dotle da se ne razlikuju civilni i vojni ciljevi, za što izraelska vojska odgovornost pripisuje Hamasu koji je isprepleo svoju infrastrukturu s urbanim dijelom Pojasa Gaze, jednom od najnaseljenijih mjesta na svijetu.

Pukovnik Yogev Bar-Sheshet, službenik civilne uprave za palestinske teritorije, rekao je 4. novembra: „Ko se vrati ovamo, ako se uopće vrati, naći će spaljenu zemlju. Nema kuća, nema poljoprivrede, nema ničega. Neće imati budućnost”.

Uništavanje budućnosti

Svjedočanstva koja je objavio Le Monde ukazuju na politiku spaljivanja zemlje. Izraelska vojska cilja na ono što će podsjećati na njena djela tako što u velikoj mjeri skrnavi groblja u Gazi. Također cilja na budućnost, konkretno, uništavanjem univerziteta i stotine škola u Pojasu. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je 90 posto stanovništva pretrpilo „teške gubitke“.

Uništavanje tu ne prestaje – kako pišu novine – jer satelitski snimci pokazuju štetu koju su izraelske vojne operacije nanijele poljoprivrednim zemljištima, koja su ugrožena formiranjem tampon zone duž izraelske granice.

Novine su zaključile da se američka i dostava hrane drugih zemalja padobranima u pokušaju da se odgovori na hitnu krizu u Gazi treba posmatrati samo kao dokaz nesposobnosti da se suprotstavi nepopustljivosti Izraela.

Izvor: Al Jazeera