U prvom smrtonosnom napadu Husa na brodove ubijena dvojica mornara

U raketnom napadu na grčki komercijalni brod pod zastavom Barbadosa, za koji su odgovornost preuzeli Husi, ubijena su dvojica mornara.

Brod True Confidence više nije pod komandom svoje posade jer su napustili brod (Dario Bonazza/Reuters)

U raketnom napadu Husa na trgovački brod u Adenskom zaljevu ubijena su dvojica mornara, saopštili su britanski i američki zvaničnici, što su prvi prijavljeni smrtni slučajevi otkako je jemenska grupa povezana s Iranom započela napade na brodove na jednom od najprometnijih pomorskih puteva na svijetu, zbog izraelskog rata u Gazi.

Grčki teretni brod True Confidence pogođen je projektilom oko 93 km jugozapadno od jemenske luke Aden.

U objavi na X-u ambasada Ujedinjenog Kraljevstva je napisala: „Najmanje dva nevina mornara su umrla. Ovo je bila tužna, ali neizbježna posljedica toga što Husi bezobzirno ispaljuju projektile na međunarodne brodove. Moraju prestati.”

“Naše najdublje saučešće izražavamo porodicama poginulih i onih koji su ranjeni.”

Dvojica američkih zvaničnika, govoreći za Associated Press pod uvjetom anonimnosti, jer nisu imali ovlaštenje da govore javno, izjavili su da su u napadu protivbrodskim balističkim projektilima ubijeno dvoje i ranjeno šest članova posade.

Ranije u srijedu, agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila je da brod više nije pod komandom posade i da su ga napustili.

Jemenski Husi rekli su u srijedu da su projektilima gađali teretni brod, što je izazvalo požar na njemu.

“Operacija ciljanja uslijedila je nakon što je posada broda odbacila poruke upozorenja jemenskih pomorskih snaga”, rekao je vojni glasnogovornik grupe Yahya Sarea u televizijskom govoru.

Husi borci u Jemenu više puta su lansirali bespilotne letjelice i projektile na međunarodne komercijalne brodove od sredine novembra, rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima i protiveći se izraelskom ratu protiv Gaze.

Napadi Husa prekinuli su globalni transport, prisiljavajući kompanije da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Stalni napadi na brodove

Brod True Confidence u vlasništvu je kompanijeTrue Confidence Shipping registrirane u Liberiji, a njime upravlja Third January Maritime sa sjedištem u Grčkoj, rekle su obje kompanije u zajedničkom saopćenju. Rekli su da brod nije imao veze sa SAD-om.

Međutim, prethodno je bio u vlasništvu Oaktree Capital Managementa, fonda sa sjedištem u Los Angelesu.

Uprkos više od mjesec i pol dana zračnih udara pod vodstvom SAD-a na Huse, grupa je ostala sposobna pokrenuti značajne napade.

To uključuje prošlomjesečni napad na teretni brod koji je prevozio gnojivo, Rubymar, koji je potonuo u subotu nakon nekoliko dana plutanja, i obaranje američkog drona vrijednog desetke miliona dolara.

Napad Husa u utorak očito je bio usmjeren na USS Carney, razarač klase Arleigh Burke koji je bio uključen u američku kampanju protiv pobunjenika.

U napadu na Carney učestvovale su bespilotne letjelice koje su nosile bombe i jedan protutenkovski balistički projektil, saopćila je Centralna komanda američke vojske.

SAD je kasnije pokrenuo zračni napad uništivši tri protubrodske rakete i tri bespilotne letjelice s bombama, saopćila je Centralna komanda.

Husi “neće stati sve dok se agresija ne zaustavi i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze”, rekao je Saree.

Izvor: Al Jazeera i agencije