Husi povećavaju broj boraca: Kako će to utjecati na Jemen?

Rat u Gazi podstakao je i regrutaciju Husa, što je zakomplikovalo nade za mir u Jemenu.

Novoregrutovani borci Husa prisustvuju protestnom maršu protiv američkih napada na Jemen i izraelskog rata u Pojasu Gaze 21. februara 2024. u Sana'i u Jemenu [Osamah Abdulrahman/AP]

Bejrut, Liban – Husi su regrutovali i obučili više od 200.000 novih boraca otkako su počeli svoje operacije u Crvenom moru kao znak podrške Palestini, rekao je glasnogovornik te jemenske grupe.

Kako bi izvršili pritisak na Izrael da prekine sukobe u Gazi, grupa je presrela i napala brodove povezane s Izraelom, koji su prolazili kroz moreuz Bab al-Mandeb na putu do Sueckog kanala.

Podrška naroda osigurala je Husima ogroman politički kapital u Jemenu i dovela do regrutovanja “desetina hiljada” novih boraca, tvrde analitičari i pojedini članovi grupe.

Analitičari su zabrinuti da bi povećanje broja njihovih pripadnika moglo drastično promijeniti politički krajolik u Jemenu i potkopati svaku šansu za prekid vatre u jemenskom građanskom ratu koji traje gotovo deceniju. Husi su, također, proširili svoje napade na brodove povezane s koalicijom predvođenom Sjedinjenim Američkim Državama, koji trenutno napadaju njihove položaje u Jemenu.

Uprkos strahovima od budućih ofanziva te grupe, koje bi mogle poremetiti sporazum o prekidu vatre, Nasr al-Din Amer, zvaničnik Husa koji nadgleda jemensku novinsku mrežu Saba, rekao je za Al Jazeeru da je dogovor još na čekanju.

“Postoje prilike za mir,” podsjetio je.

“Nemamo namjeru napadati bilo koju drugu stranu osim cionističkih, američkih i britanskih neprijatelja, jer oni napadaju nas. Nemamo namjeru ciljati bilo koju domaću stranu, osim u slučaju ako nas to targetira da služimo cionistima”, dodaje.

Desetine hiljada novih boraca

“Jemenci su vrlo strastveni kada je riječ o palestinskim pitanjima i to Husima daje dodatnu moć”, ističe u razgovoru za Al Jazeeru Abdulghani al-Iryani, viši istraživač u Centru za strateške studije Sana'e.

Toliko da se “svakog sata” povećava broj regrutovanih, nastavlja politički komentator Hussain Albukhaiti, čiji je brat Muhammad član Političkog biroa Husa.

Na osnovu svog istraživanja Al-Iryani je procijenio broj novih boraca Husa na gotovo 150.000 od 12. februara.

“Čak su i zakleti neprijatelji Husa udruženi s njima u naporima osiguravanja podrške za Palestince.”

Husi su počeli svoje operacije u Crvenom moru u novembru, a regruti su se počeli pridruživati ubrzo nakon toga, samouvjereni da će se moći boriti protiv Izraela ili njihove glavne podrške SAD-a.

Do 11. januara SAD je formirao koaliciju za “zaštitu međunarodnog brodarstva” i počeo je izvoditi napade na položaje Husa.

Većina analitičara smatra da su takvi napadi, možda, dali poticaj za povećanje boraca, ali je manje vjerovatno da će taj drugi val regrutacije biti velik kao prvi.

Al Jazeerin verifikacijski tim Sanad tvrdi da je blizu 37.000 boraca regrutovano od početka američkih zračnih napada.

Udari na Crvenom moru i američki zračni napadi “nesumnjivo su im mnogo pomogli u mobilizaciji podrške u odnosu na period prije 7. oktobra, kada je popularnost grupe bila u padu”, rekao je za Al Jazeeru Nicholas J. Brumfield, analitičar iz Jemena.

Raspoređeni u Jemenu

Husi i razne snage koje se bore protiv njih sukobili su se u periodu kada je najavljen prekid vatre u aprilu 2022. godine, ali nije bilo većih ofanziva dok su bili za pregovaračkim stolom. Uprkos tome, analitičari strahuju da bi se borbe mogle nastaviti jer su Husi, podržani novim regrutima, već počeli raspoređivati neke trupe na žarišta širom Jemena.

“Čak i ako je sve to pregovaračka taktika, sada kada imaju sve ove nove borce raspoređene na frontu, postaje mnogo lakša odluka reći ‘hajde da pokrenemo napad'”, rekao je Brumfield.

“Iako je još nejasno kako će Husi upotrijebiti svu ovu nagomilanu silu, grupa je nesumnjivo u mnogo ratobornijem stavu u pogledu kopnenog rata u Jemenu nego što je to bio slučaj početkom oktobra 2023. godine”, dodao je.

Albukhaiti je rekao da će najnovije regrutovanje “utjecati na cijeli region” i pokazati “da se svaka zemlja može suprotstaviti SAD-u, Velikoj Britaniji, Izraelu i Zapadu”.

Među novim tačkama raspoređivanja je Marib, regija bogata prirodnim resursima, koju su Husi nekoliko puta pokušali zauzeti prije prekida vatre.

“To je bilo jedno od brojnih raspoređivanja”, ističe Al-Iryani.

“Jasno je da oni neće marširati na Jerusalem, nego će se rasporediti u najbliži grad”, nastavlja svoja razmatranja.

Pokrajina ima značajne rezerve prirodnog gasa i nafte i glavna je baza međunarodno priznate vlade. Izgubiti takve prednosti bio bi veliki udarac za koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom. Međutim, svaka ofanziva bi, vjerovatno, morala uslijediti nakon završetka izraelskog rata u Gazi, mišljenja je Al-Iryani, jer bi to najprije narušilo “glavni politički kapital” koji su Husi prikupili.

Velika akcija nakon prekida vatre u Gazi

Nakon gotovo decenije borbi Rijad je nestrpljiv u naporima da okonča rat u Jemenu, a događaji od oktobra nisu učinili ništa da se to promijeni, kažu analitičari, dodajući da je proces koji je prekinut ratom u Gazi i intervencijom Husa, koja je razbjesnila SAD, unaprijedio njihov profil u aktera koji se suprotstavlja SAD-u i Izraelu.

Takvi potezi su mogućnost trajnog mira u Jemenu učinili “nepostojećom”, kaže Al-Iryani.

“Husi i Saudijska Arabija će nastaviti mirovni proces”, dodao je, “ali Husi su sada sastavni dio Osovine otpora”.

Ako se neprijateljstva u Jemenu obnove, ostaje nejasno kakav će utjecaj imati na popularnost Husa.

UNHCR situaciju u Jemenu već naziva najgorom humanitarnom krizom na svijetu, a druga humanitarna organizacija koja radi u Sana'i nedavno je za Al Jazeeru rekla da je Jemen “zaboravljena kriza”. Izgleda da trenutno takvo nešto nije u računici Husa, budući da njihovi propalestinski skupovi i dalje u odzivu nadmašuju sve proteste koji kritikuju aspekte njihove vladavine. Možda to neće trajati zauvijek.

“Nakon prekida vatre [u Gazi]”, rekao je Al-Iryani, “vidjet ćemo velike akcije”.

Da li je građanski rat gotov?

Husi, poznati i kao Ansar Allah, vode građanski rat s vojnom koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom, koja podržava međunarodno priznatu Vladu Jemena (IRG) od marta 2015. godine, mjesecima nakon što su zauzeli glavni grad Sana'u u septembru 2014. godine.

Njihovo preuzimanje natjeralo je IRG da se povuče u obalni grad Aden na jugu, a koalicija je ubrzo intervenirala u njeno ime. Nakon većeg dijela decenije rata, dvije strane su u aprilu 2022. godine potpisale primirje kojim su prekinute borbe i počeli trajni pregovori o prekidu vatre.

Bili su na ivici objave značajnog sporazuma kojim bi se okončao devetogodišnji rat između dvije strane. Ovaj proces je odgođen zbog rata u Gazi.

Analitičari sada kažu da je prekid vatre vrlo malo vjerovatan nakon nedavnih događaja, uključujući akcije u Crvenom moru, veliki priliv novih vojnih regruta i udare SAD-a i Velike Britanije na položaje Husa.

Izvor: Al Jazeera