Husi ispalili rakete na britanski tanker sa sirovom naftom

Grupa povezana s Iranom upozorila je na nove napade na brodove uprkos stalnim zračnim napadima SAD-a i Velike Britanije na Jemen.

Husi ometaju trgovinu kroz Crveno more od sredine novembra [Mohammed Hamoud/Getty Images]

Jemenska grupa Husi, povezana s Iranom, preuzela je odgovornost za novi raketni napad u Crvenom moru, ovaj put na britanski naftni tanker koji je SAD identificirao kao brod pod panamskom zastavom koji je prevozio sirovu naftu za Indiju.

Yahya Saree, vojni glasnogovornik Husa, rekao je u televizijskoj izjavi u subotu da je “veliki broj odgovarajućih mornaričkih projektila” korišten za ciljanje tankera Pollux u Crvenom moru, sa “preciznim i direktnim” pogocima.

“Jemenske oružane snage neće oklijevati u provedbi i proširenju svojih vojnih operacija u odbrani voljenog Jemena, te u potvrdi stalne praktične solidarnosti sa palestinskim narodom”, rekao je.

Saree nije rekao koliku je štetu pretrpio tanker, niti je pružio dodatne pojedinosti.

Kasno u petak, Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) potvrdile su incident oko 70 nautičkih milja (130 kilometara) sjeverozapadno od al-Mukha (Mocha), lučkog grada jugozapadno od glavnog grada Jemena Sane.

„Plovilo je napadnuto projektilom i prijavljena je eksplozija u neposrednoj blizini. Vojne vlasti reagiraju”, rečeno je, uz napomenu da su posada i brod sigurni.

‘Pogođen s lijeve strane projektilom’

Američko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je Pollux, koji je identificiran kao naftni tanker za Indiju pod panamskom zastavom, pogođen s lijeve strane projektilom ispaljenim iz Jemena.

“Ovo je još jedan primjer nezakonitih napada na međunarodne brodove koji se nastavljaju nakon brojnih zajedničkih i međunarodnih izjava u kojima se Husji pozivaju da prestanu”, rekao je glasnogovornik State Departmenta, prema Reutersu.

Husi ometaju trgovinu kroz Crveno more od sredine novembra, obećavajući da će se njihovi napadi nastaviti sve dok se izraelski rat protiv Gaze ne zaustavi i pomoć ne stigne do opkoljenih Palestinaca.

Najnoviji raketni napad dolazi u trenutku kada je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron zatražio od Kine da preduzme mjere.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva navelo je da je Cameron zatražio od svog kineskog kolege Wang Yija na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u petak da upotrijebi uticaj Pekinga na Iran kako bi izvršio pritisak na Huse zbog njihovih napada na Crvenom moru.

Napadi Husa proširili su se na ratne brodove i plovila koja pripadaju SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što su zapadni saveznici početkom ove godine počeli bombardirati mete širom Jemena.

Izvor: Al Jazeera i agencije