Jack Teixeira priznao krivicu za curenje informacija iz Pentagona

Pripadniku Nacionalne zračne garde Massachusettsa prijeti kazna zatvora u rasponu od 11 do gotovo 17 godina.

Teixeira se izjasnio krivim po šest tačaka optužnice za namjerno zadržavanje i prenos povjerljivih podataka (Facebook)

Pripadnik Nacionalne zračne garde Massachusettsa priznao je krivicu za objavljivanje visoko povjerljivih vojnih dokumenata na internetu, što je jedno od najozbiljnijih kršenja nacionalne sigurnosti koje je SAD doživio posljednjih godina.

Jack Teixeira, kojem su 22 godine, izjasnio se o krivici pred saveznim sudom u Bostonu u ponedjeljak nakon što je postigao dogovor s tužiocima prema kojem će odslužiti od 11 do gotovo 17 godina zatvora.

Prema sporazumu, tužioci planiraju tražiti najvišu granicu tog raspona, koji je ograničen na 16 godina i osam mjeseci.

Teixeira se izjasnio krivim po šest tačaka optužnice za namjerno zadržavanje i prenos povjerljivih podataka koji se odnose na nacionalnu odbranu. Povukao je prethodni iskaz iz juna da nije kriv.

Optužbe proizlaze iz prošlogodišnjeg curenja zapisa o ratu u Ukrajini i drugim tajnama nacionalne sigurnosti.

Mogao pristupati stotinama povjerljivih dokumenata

Povjerljivi zapisi, koji su podijeljeni u aplikaciji za razmjenu poruka Discord, privukli su pažnju svjetskih medija u aprilu.

Curenje je natjeralo administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da požuri uvjeriti saveznike da je Washington u stanju čuvati svoje tajne nacionalne sigurnosti.

Prije hapšenja sredinom aprila, Teixeira je bio pilot prve klase u bazi nacionalne garde Otis u Cape Codu u Massachusettsu.

Služio je kao pomoćnik u operacijama cyber odbrane ili stručnjak za podršku informacijskoj tehnologiji.

Imao je strogo povjerljivu sigurnosnu provjeru i od januara 2022. mogao je pristupati stotinama povjerljivih dokumenata.

Dokumenti koji su procurili sadržavali su visoko povjerljive podatke o saveznicima i protivnicima, s detaljima u rasponu od kretanja trupa u Ukrajini do obavještajnih podataka o izraelskoj špijunskoj agenciji Mossad.

Izvor: Agencije