Počeli novi pregovori o primirju u Gazi

Cilj je doći do primirja prije početka ramazana koji počinje 10. marta ove godine.

Visoki američki zvaničnik rekao je u subotu da postoji okvirni dogovor o pauzi u sukobima i da je Izrael uglavnom prihvatio sve uvjete za šestosedmičnu pauzu (Anas al-Shareef/Reuters)

Pregovori s ciljem postizanja primirja između Izraela i Hamasa tokom ramazana u Pojasu Gaze, gdje traju smrtonosna izraelska bombardiranja a stanovništvu prijeti glad, nastavljeni su danas u Kairu.

Prema egipatskom provladinom mediju, u glavni grad Egipta stigli su predstavnici Katra i Sjedinjenih Američkih Država. Tamo bi im Hamasova delegacija trebala “dati odgovor na prijedlog iz Pariza” iz januara, rekao je izvor blizak palestinskoj grupi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Prijedlog zemalja posrednika – Katra, Sjedinjenih Američkih Država i Egipta, odnosi se na šestosedmičnu  stanku u borbama i oslobađanje 42 taoca koje se drži u Gazi u zamjenu za Palestince koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Cilj je doći do primirja prije početka ramazana koji počinje 10. marta ove godine.

Američki zvaničnik rekao je u subotu da je Izrael “manje više” prihvatio dogovor o primirju u Gazi, prebacivši lopticu na “Hamasov teren”.

“Dogovor je na stolu. Izraelci su manje više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest sedmica mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi tačno definiranu kategoriju ranjivih talaca”, rekao je američki zvaničnik uoči nastavka pregovora.

Primirje bi moglo biti potpisano kroz 24-48 sati ako Izrael prihvati zahtjeve Hamasa, kazao je za agenciju France presse visoki zvaničnik Hamasa koji je želio ostati neimenovan. Oni uključuju “povratak raseljenih Palestinaca u sjeverni dio Gaze i povećanje humanitarne pomoći” na “400 do 500 kamiona dnevno”, dodao je, u poređenju s oko 80 koliko ih trenutno dolazi.

U zamjenu za oslobađanje talaca, palestinski pokret također zahtijeva konačan prekid vatre i povlačenje izraelske vojske iz Gaze.

Vijeće sigurnosti UN-a upozorilo je u subotu na važnost zaštite palestinskih civila u Pojasu Gaze nakon smrtonosnog incidenta s dostavom humanitarne pomoći.

Na korak do privremenog primirja u Gazi

Države članice Vijeća sigurnosti izrazile su zabrinutost zbog navoda o stradanjima Palestinaca tokom dolaska konvoja pomoći na sjever Pojasa Gaze. Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi optužilo je izraelske vojnike da su u četvrtak ubili 104 osobe i ranili 760 dok je pomoć bila dijeljena Palestincima.

Zbog problema s isporukom humanitarne pomoći kopnenim putem, američka vojska u subotu je po prvi put spustila humanitarnu pomoć u Gazu iz zraka.

U Rimu, papa Franjo je pozvao da se osigura siguran pristup humanitarnoj pomoći za stanovništvo koje istu hitno treba.

U gotovo pet mjeseci u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze smrtno je stradalo 30.410 ljudi, većinom civila, objavilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva Gaze.

Početak rata potaknuo je napad bez presedana koji su 7. oktobra u južnom Izraelu izveo Hamas, a rezultirao je pogibijom najmanje 1.160 ljudi, većinom civila.

Istovremeno je oteto oko 250 ljudi, a po izraelskim izvorima, u Pojasu Gaze još uvijek se drži 130 talaca te se vjeruje da je 31 mrtav.

Primirje krajem novembra omogućilo je da se u zamjenu za 240 palestinskih zarobljenika oslobodi 105 talaca.

Sukob je prouzrokovao humanitarnu katastrofu, a glad je “gotovo neizbježna” za 2,2 miliona ljudi, veliku većinu stanovništva Gaze, prema Jensu Laerkeu, glasnogovorniku OCHA-e, agencije Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas.

Izvor: Agencije