Ruske novine: Južna Gaza će postati zamka za Izrael

Prema riječima izraelskih vojnih komandanata, model bitke na tom području bit će poput onog u Khan Younisu, pa se očekuje da će implementacija plana pogoršati humanitarnu katastrofu u Rafahu.

Hamas je i dalje postojan i ima velike sposobnosti u tunelima za obavljanje svojih operacija (Društvene mreže)

Ruski autor Igor Subbotin rekao je da će izraelska invazija na južni Pojas Gaze – Rafah – postati zamka za Tel Aviv, izlažući napetostima odnose vlade premijera Benjamina Netanyahua sa Sjedinjenim Američkim Državama i Egiptom.

Autor je, u svom izvještaju objavljenom u novinama Nezavisimaya, istakao da Egipat prijeti prekidom odnosa sa Izraelom u slučaju priliva izbjeglica i njihovog ulaska na Sinajski poluotok.

Rekao je da se Egipat protivi izvođenju kopnene operacije u Rafahu iz straha od pogoršanja humanitarne krize duž granice. Strahuje da će napad, posebno duž Filadelfijskog koridora (uske tampon zone između Egipta i palestinskog pojasa) dovesti do velikog priliva izbjeglica na Sinaj.

Egipat prijetio prekidom odnosa

Egipatske vlasti su obavijestile Izrael direktno da bi ih takav scenario prisilio da prekinu bilateralne kontakte, iako je Egipat (osim Katara) tradicionalno imao ulogu posrednika u pregovorima s Hamasom.

Autor je naveo da bitka za kontrolu nad Rafahom zahtijeva određenu snagu. Prema riječima izraelskih vojnih komandanata, model bitke na ovom području će biti poput onog u Khan Younisu. Stoga se očekuje da će implementacija takvog plana pogoršati humanitarnu katastrofu u Rafahu, gdje se nalazi oko 1,3 miliona (od ukupno 2,2 miliona) stanovnika Pojasa Gaze, od kojih je veliki dio došao iz sjevernih područja.

Bidenovo nepovjerenje u Netanyahua moglo bi se povećati

U izvještaju u novinama Nezavisimaya se prenose navodi iz američkih novina Politico, prema kojima ova situacija povećava nepovjerenje američkog predsjednika Joea Bidena u izraelskog premijera.

U nekim privatnim razgovorima, Biden je opisao Netanyahua kao „lošeg čovjeka“, izražavajući strah da će borba izraelskog premijera da spasi svoju političku karijeru uvući Sjedinjene Američke Države u sukob velikih razmjera na Bliskom istoku, nakon što je Pentagon već pokrenuo bombardovanje Jemena.

U izvještaju se objašnjava da je jedan od motiva očekivane izraelske kampanje u južnom Pojasu Gaze želja da se onesposobi Hamasova tunelska mreža, nakon što je okupatorska vojska preuzela kontrolu nad velikim dijelom tunelske mreže u Khan Yunisu, gdje se nalaze izraelski taoci i visoko rukovodstvo palestinskog otpora.

Sinwar je još na slobodi

Šef Hamasa u Gazi Yahya Sinwar još je na slobodi, ali je – prema vodstvu izraelske vojske – izolovan od potpune komunikacije s drugim visokim čelnicima Hamasa, navodi se u izvještaju.

U takvim okolnostima izraelski ministar odbrane Yoav Galant obećao je proširenje vojnih operacija, rekavši da njihova vojska postupa odlučno i precizno. „Kopnena operacija napreduje i postiže svoje ciljeve. Snage izraelske vojske raspoređene su u većem dijelu Pojasa Gaze, dok je osamnaest Hamasovih bataljona raspušteno i više ne funkcionišu kao borbene jedinice“, rekao je Galant.

Autor izvještaja prenio je navode američkog Stratfora, prema kojima su se borci Hamasa vratili u neke dijelove sjevernog Pojasa Gaze, što je rezultiralo zračnim napadima i izraelskim vojnim operacijama za suzbijanje njihovih aktivnosti.

Uprkos izraelskim tvrdnjama da je pola Hamasovih boraca ubijeno, ranjeno ili zarobljeno, pokret je i dalje postojan i ima velike sposobnosti u podzemnim tunelima za izvođenje svojih operacija.

Izvor: Agencije