Očekuje se dolazak delegacije Izraela u Katar na nastavak razgovora o Gazi

Okvir sporazuma uključuje šestosedmičnu pauzu u borbama koja bi mogla dovesti do razmjene zarobljenika i povećanja pomoći Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pod pritiskom da osigura oslobađanje talaca iz Gaze [Dylan Martinez/Reuters]

Očekuje se da će izraelska delegacija uskoro doći u Katar kako bi se nastavili pregovori o prekidu vatre u Gazi, što bi moglo dovesti do oslobađanja zarobljenika.

Razgovori su počeli pretprošle sedmice u Parizu, a prisustvovali su im šefovi izraelske obavještajne agencije Mossad i domaće sigurnosne službe Shin Bet, zajedno s posrednicima iz SAD-a, Katara i Egipta.

Četiri zemlje usaglasile su “osnovne konture” dogovora o privremenom prekidu vatre u Gazi i razmjeni zarobljenika, rekao je u nedjelju na CNN-u američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

O sporazumu se još pregovara, rekao je Sullivan koji je dodao da će biti potrebni razgovori Katara i Egipta s Hamasom, palestinskom grupom koja upravlja Gazom.

‘Vjerovatno postoji pomak’

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da još nije jasno hoće li se dogovor o taocima postići iz trenutnih pregovora, odbijajući govoriti o pojedinostima, ali je dodao i to da Hamas mora popustiti u zahtjevima.

Netanyahu je, govoreći u intervjuu za CBS News, dodao da se u nedjelju sastao sa svojim osobljem kako bi razmotrili dvojni vojni plan koji uključuje evakuaciju palestinskih civila u Gazi i operaciju uništenja preostalih bataljona Hamasa, za koje Izrael kaže da su smješteni u Rafahu.

“Ako postignemo dogovor, malo će se odgoditi (plan), ali desit će se”, rekao je za CBS.

Nakon što se izraelska delegacija vratila iz Pariza, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi rekao je da, “prema sporazumu, vjerovatno postoji prostor za pomak”.

Prema izraelskim medijima, pregovarači su imali sastanak s Izraelskom vladom koja je pristala poslati delegaciju u Katar u narednim danima na nastavak pregovora.

Novinar Al Jazeere Willem Marx, koji izvještava iz okupiranog Istočnog Jerusalema, rekao je da izraelski mediji pišu o detaljima okvira za pregovore, koji bi potencijalno mogli dovesti do pauze u borbama od šest sedmica ako se svakog dana iz Gaze bude oslobađao jedan zarobljenik.

“Čini se da će gotovo 40 izraelskih talaca biti oslobođeno – to bi bile žene civili, žene vojnici i stariji muškarci s ozbiljnim zdravstvenim problemima, u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika koji se trenutno drže u pritvoru ili izraelskim zatvorima.”

Bez komentara Hamasa

Marx je rekao da bi sporazum, također, mogao dovesti do znatnog povećanja humanitarne pomoći koja ide u Pojas Gaze i potencijalnog povratka Palestinaca u teško bombardirana područja u sjevernom dijelu enklave.

“Hamas, što je veoma važno, nije komentirao ništa od ovoga”, rekao je.

Prije posljednjeg kruga pregovora Hamas je rekao da neće prihvatiti ništa manje od potpunog prekida borbi i kraja opsade Gaze, što je Netanyahu odbacio, najavljujući “potpunu pobjedu” nad tom oružanom grupom.

Više od 100 zarobljenika, uključujući Izraelce i druge državljane, oslobođeno je u okviru jednosedmične pauze u borbama u novembru, tokom koje su stotine Palestinaca puštene iz izraelskih zatvora.

Izvor: Al Jazeera