Kremlj: Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o Ukrajini

Glasnogovornik Kremlja naveo je kako zvanična Moskva prati detalje o potencijalnim mirovnim inicijativama.

Peskov je izjavio da pristup provociranja i ohrabrivanja Kijeva da se 'bori do posljednjeg Ukrajinca' dominira u Evropi (Sputnik/Sergei Bobylev/ via Reuters)

Rusija nije uključena ni u kakve aktuelne razgovore o potencijalnim mirovnim inicijativama u Ukrajini, ali prati takve detalje, izjavio je u glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Fena, pozivajući se na kinesku agenciju Xinhua.

U četvrtak je njemački kancelar Olaf Scholz spomenuo kako nekoliko država, uključujući Ukrajinu, vodi razgovore na nivou sigurnosnih savjetnika o inicijativama koje bi potencijalno mogle dovesti do mirovnog procesa u ukrajinskoj krizi.

“Sve su one (te države) ujedinjene u svojoj političkoj volji da podrže Ukrajinu koliko je to moguće do samog kraja”, kazao je Peskov, dodajući da Kremlj pažljivo prati sve te “nijanse”.

‘Radikalni’ Macron

Peskov je izjavio da pristup provociranja i ohrabrivanja Kijeva da se “bori do posljednjeg Ukrajinca” dominira u Evropi i da se ništa nije promijenilo uprkos različitim gledištima, s različitim detaljima u evropskom političkom establišmentu.

Uprkos pregovorima o mirovnom planu Njemačka je prilično uključena u krizu, kaže glasnogovornik Kremlja.

Dodao je i da Moskva vidi da je francuski lider Emmanuel Macron zauzeo najradikalniji stav o krizi, podsjećajući na njegov prijedlog da u februaru pošalje strani vojni kontingent u Ukrajinu, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije