Putin pozdravio ‘iskrenu želju’ Pekinga da pomogne u rješavanju krize u Ukrajini

Putin u četvrtak stiže u kinesku prijestolnicu s nadom da će od Xi Jinpinga dobiti još veću podršku njegovim ratnim naporima u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je "iskrenu želju" Pekinga da pomogne u rješavanju ukrajinske krize (REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool/File Photo)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je “iskrenu želju” Pekinga da pomogne u rješavanju ukrajinske krize, u razgovoru koji su u srijedu objavili kineski državni mediji uoči njegove posjete Kini, javlja Hina.

Putin u četvrtak stiže u kinesku prijestolnicu s nadom da će od svog “dragog prijatelja” i kolege Xi Jinpinga dobiti još veću podršku njegovim ratnim naporima u Ukrajini.

Ova dvodnevna posjeta je prva inozemna posjeta Putina od njegovog reizbora u martu i druga posjeta Kini u nešto više od šest mjeseci.

Osim Pekinga, ruski predsjednik će posjetiti i Harbin, veliki grad na sjeveroistoku Kine, gdje se održava sajam trgovine i investicija.

“Pozdravljamo stav Kine za rješavanje krize u Ukrajini”, rekao je Putin za kinesku novinsku agenciju Xinhuu.

Kina ‘razumije korijene ukrajinske krize’

“Kina jasno razumije korijene ukrajinske krize i njen globalni geopolitički utjecaj”, rekao je ruski predsjednik koji se poziva na dokument od 12 tačaka koji je Kina objavila u februaru 2023. kako bi objasnila svoj stav o sukobu.

“Ideje i prijedlozi sadržani u dokumentu pokazuju iskrenu želju naših kineskih prijatelja da pomognu u stabiliziranju situacije”, naglasio je Putin.

U tom dokumentu Kina poziva na teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali također traži da se uzmu u obzir zabrinutosti Rusije zbog njene sigurnosti.

Nekoliko dana uoči ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022, Peking i Moskva su slavili svoje partnerstvo koje “ne poznaje granice”.

Od tada, dvije zemlje su osnažile diplomatsku, trgovinsku i vojnu saradnju.

Udvostručen obim trgovine

U proteklih pet godina trgovina između dvije zemlje se udvostručila, istaknuo je Putin.

Kako je dodao, Kina je već 13 godina uzastopno najveći trgovinski partner Rusije, a 2023. godine Rusija je zauzela četvrto mjesto među kineskim trgovinskim partnerima.

Rusija Kinu smatra ključnom za svoju ekonomiju pogođenu zapadnim sankcijama bez presedana, a Kina posebno ima koristi od uvoza jeftinih ruskih energenata.

Zapad s negodovanjem gleda na to partnerstvo, a SAD prijeti uvođenjem sankcija bankama i stranim kompanijama koje posluju s Moskvom.

Izvor: Agencije