Ukrajinska vojska premješta snage u regiji Harkiva pred ruskim napredovanjem

Ukrajinski vojni obavještajac ranije je rekao da su kijevske trupe na korak da osiguraju povoljniju situaciju nakon ruskog kopnenog napada na regiju Harkiv.

Ukrajinske vlasti sedmicama su upozoravale da bi Moskva mogla pokušati napasti sjeveroistočne granične regije Ukrajine (Press služba Ukrajinskih kopnenih snaga/REUTERS)

Ukrajinska vojska saopćila je da je premjestila svoje snage na nove položaje na sjeveru regije Harkiv kao odgovor na “intenziviranu neprijateljsku vatru i napredovanje ruskih snaga”.

“U cilju očuvanja života naših vojnika i izbjegavanja nepotrebnih gubitaka u određenim sektorima u oblastima Lukjancija i Vovčanska, naše jedinice su prešle na povoljnije položaje zaštite od neprijateljske vatre i jurišnih akcija ruskih snaga”, navodi se u saopćenju Generalštaba Ukrajine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinski vojni obavještajac ranije je rekao da su kijevske trupe na korak da osiguraju povoljniju situaciju nakon ruskog kopnenog napada na regiju Harkiva.

Upozorenja

Prethodno je upozorio i na nagomilavanje ruskih snaga na sjeveru u blizini Sumske oblasti.

Borbe u Ukrajini nastavljene su u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje je ruska vojska pokrenula ofanzivu i zauzela desetke kvadratnih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao odbranu tog područja.

Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smjerovima Lipci i Vovčansk, dva lokaliteta koja se nalaze oko dvadeset, odnosno pedesetak kilometara sjeveroistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je priznala da ruske snage napreduju u ofanzivi na sjeveroistoku regije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Predsjednik Volodimir Zelenski je, ipak, u utorak u večernjim satima u svom obraćanju uvjeravao da Kijev izvodi “kontranapade” i da je sektor ojačan.

“Uništavamo pješaštvo i opremu okupatora”, rekao je.

Prema izjavi Zelenskog, ukrajinske vlasti su, također, primijetile “neprijateljske aktivnosti”, odnosno “diverzantske grupe” i “udare” u drugim pograničnim regijama Sumi i Černihiv, u sjevernoj Ukrajini.

Ruski napadi

Na drugim područjima, na nekoliko mjesta izloženih “intenzivnoj neprijateljskoj vatri” na smjerovima Kramatorsk i Pokrovsk na istoku zemlje, “modificirani su položaji ukrajinske vojske” kako bi se “spasili životi naših branitelja”, objavio je u ponedjeljak navečer Ukrajinski glavni štab u saopćenju na Facebooku.

U intervjuu za AFP, sekretar Ukrajinskog vijeća sigurnosti Oleksandr Litvinjenko procijenio je da “više od 30.000” ruskih vojnika napada regiju Harkiv.

No, istakao je i da zasad nema “prijetnje” za grad Harkiv, udaljen tridesetak kilometara od sukoba, a koji je prije ruske invazije imao gotovo milion i po stanovnika.

Ranije u ponedjeljak, guverner regije Oleg Sinjehubov rekao je da je više od 30 mjesta pogođeno ruskom topničkom i minobacačkom vatrom.

Iznio je i podatak da su s tog područja evakuirana 5.762 civila. Planiran je odlazak još oko 1.600 ljudi, uprkos “prilično kompliciranoj situaciji”, rekao je Sinjehubov.

Ukrajinske vlasti sedmicama su upozoravale da bi Moskva mogla pokušati napasti sjeveroistočne granične regije Ukrajine, suočene s kašnjenjem zapadne pomoći i manjkom vojnika.

S tim u vezi, Sjedinjene Američke Države uvjeravaju da će učiniti “sve što je u njihovoj moći” kako bi brzo opskrbile Ukrajinu oružjem, rekao je u ponedjeljak Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena.

Taj ruski napredak dolazi u trenutku iznenadne smjene ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, nakon dvije godine sukoba u Ukrajini bez jasnog ishoda.

Izvor: Agencije