Bundeswehr šalje Ukrajini 10.000 artiljerijskih granata

Njemačka će Ukrajini, u okviru dugoročnog plana u tri faze, poslati 10.000 artiljerijskih granata iz vlastitih zaliha, izjavio je general Bundeswehra Christian Freuding.

Prema mišljenju Freudinga, trenutna najhitnija potreba Ukrajine su 'artiljerijska municija, druga municija i vođene rakete za savremene sisteme protuzračne odbrane i oklopna borbena vozila' (REUTERS/Stringer)

Njemačka će Ukrajini, u okviru dugoročnog plana u tri faze, poslati 10.000 artiljerijskih granata iz vlastitih zaliha, izjavio je general Bundeswehra Christian Freuding.

Freuding je u intervjuu za Deutsche Welle kazao da će nakon prve, hitne faze, srednjoročno biti podržana češka inicijativa za slanje još više municije, prenosi Beta.

“Preuzet ćemo više od 180.000 komada municije, za koje je planirano da bude isporučena od početka ljeta do kraja godine”, rekao je general.

Na “duže staze” Njemačka je osim češke inicijative sklopila i bilateralni ugovor koji predviđa isporuku još 100.000 artiljerijskih granata od četvrtog kvartala ove godine. Freuding nije želio reći s kojom zemljom je sklopljen ugovor o isporuci.

Najhitnije potrebe

Prema mišljenju Freudinga, trenutna najhitnija potreba Ukrajine su “artiljerijska municija, druga municija i vođene rakete za savremene sisteme protuzračne odbrane i oklopna borbena vozila”.

U intervjuu za DW, Freuding je govorio i o obuci ukrajinskih vojnika u Njemačkoj. Prošle godine je na njemačkim vojnim poligonima obučeno 10.000 pripadnika oružanih snaga Ukrajine, a još 3.000 do 4.000 ljudi u prvim mjesecima 2024.

Ministarstvo odbrane Njemačke spremno je da 2024. ponudi takvu priliku još većem broju vojnika iz Ukrajine.

“Fokus je uvijek na obuci na sistemima naoružanja, koje pružamo ukrajinskim oružanim snagama, i taktičkoj obuci, obuci operatera, kao i obuci tehničara da ih održavaju i popravljaju”, rekao je Freuding.

Izvor: Agencije