Portugal daje Česima 100 miliona eura za isporuku municije Ukrajini

Zalihe municije postale su ključno pitanje za Ukrajinu, čija je borba protiv ruske invazije ušla u treću godinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovno je pozvao da se Ukrajina što prije opskrbi oružjem i municijom jer svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na ratištu (Odvojena mehanizovana brigada/Reuters)

Portugal će pridonijeti sa 100 miliona eura češkoj inicijativi kojom se Ukrajini želi isporučiti municiju iz trećih zemalja, saopćilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Ministarstvo navodi kako je cilj inicijative brza isporuka najveće moguće količine municije različitih kalibara, posebno 155 milimetara, prenosi Hina navode Reutersa.

“Upotreba ove municije na vojnom polju dosegla je izuzetno visoke nivoe, zbog čega je Ukrajini potrebna hitna nabavka dodatne municije kako bi odgovorila na stalne i intenzivnije ruske napade”, dodali su.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajini ponestaje municije u ratu protiv ruske invazije te da saveznici ne čine dovoljno da pomognu Kijevu.

Zalihe municije postale su ključno pitanje za Ukrajinu, čija je borba protiv ruske invazije ušla u treću godinu.

Pomoć NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovno je pozvao da se Ukrajina što prije opskrbi oružjem i municijom jer svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na ratištu.

“Svi saveznici trebaju duboko zagrebati i brzo isporučiti. Svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na ratištu u Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

Ističući da članice NATO-a zajedno imaju kapacitete da Ukrajinu opskrbe s potrebnim oružjem i municijom, Stoltenberg kaže da je sada potrebno pokazati političku volju da se to i učini.

Izvor: Agencije