Evropskim kompanijama pola milijarde eura za veću proizvodnju municije

Komisija je dovršila procjenu pristiglih ponuda i odabrala 31 projekt za pomoć evropskoj odbramenoj industriji u povećanju proizvodnje i spremnosti municije.

Odabrani projekti obuhvataju veću proizvodnju eksploziva, baruta, topovskih granata i projektila (EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Evropska komisija je objavila da je dodijelila 500 miliona eura predviđenih Aktom o proizvodnji municije (ASAP) evropskim kompanijama kako bi do kraja 2025. godine povećale svoje proizvodne kapacitete na dva miliona granata godišnje, javlja Hina.

Komisija je dovršila procjenu pristiglih ponuda i odabrala 31 projekt za pomoć evropskoj odbramenoj industriji u povećanju proizvodnje i spremnosti municije.

Odabrani projekti obuhvaćaju pet područja: eksplozivi, barut, topovske granate, projektili te certifikacija ispitivanja i obnove.

ASAP je usmjeren na barut i eksplozive, koji su uska grla u proizvodnji topovskih granata, te će za to ići oko tri četvrtine sredstava.

Jačanje evropske odbrambene industrije

Programom će se podržavati projekti kojima se godišnji proizvodni kapacitet povećava za više od 10.000 tona baruta i više od 4.300 tona eksploziva.

Komisija je također pokrenula i program rada za instrument za jačanje evropske odbrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) i četvrti godišnji program rada Evropskog fonda za obranu (EDF).

Budžet tih programa zajedno iznosi gotovo dvije milijarde eura.

Današnji koraci prema jačanju evropske odbrambene tehnološke i industrijske baze poduzeti su nakon donošenja prve industrijske strategije za evropsku odbranu (EDIS) i povezanog prijedloga za evropski program odbrambene industrije (EDIP).

Izvor: Agencije