Francuska šalje Ukrajini haubice Caesar

Francuska je, također, postavila cilj da isporuči 80.000 granata za topove kalibra 155 mm Ukrajini ove godine.

Ukrajinski vojnici pucaju iz samohodne haubice Caesar prema ruskim linijama u blizini grada Avdijivke (REUTERS/Viacheslav Ratynskyi)

Francuska će uskoro moći isporučiti Ukrajini 78 haubica Caesar i povećat će snabdijevanje granatama kako bi zadovoljila hitne potrebe Ukrajine za municijom u borbi protiv ruske invazije koja je počela prije više od dvije godine, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu izjavio je kako je postignut dogovor između Francuske, Ukrajine i Danske o finansiranju samohodnih haubica Caesar kalibra 155 mm, što će omogućiti Francuskoj da ih “brzo isporuči”.

Prema pisanju web-stranice Francuskog ministarstva odbrane, haubica Caesar se odlikuje naprednim tehničkim karakteristikama: ima veliku sposobnost brzog kretanja i čestog premještanja; sposobna je pogoditi metu udaljenu 40 kilometara s odličnom preciznošću; ima poluautomatski sistem punjenja municije.

Francuska je, također, postavila cilj da isporuči 80.000 granata za topove kalibra 155 mm Ukrajini ove godine, u odnosu na 30.000 isporučenih od početka rata 24. februara 2022. godine, rekao je šef francuske odbrane.

Češki plan za 800.000 granata

Prema njegovim riječima, Francuska učestvuje u nastojanju da se identificiraju raspoložive zalihe baruta i municije koje bi se mogle kupiti iz država izvan Evropske unije, što je plan koji je Češka pokrenula kao dio dalje podrške Ukrajini.

Prema tom planu, Česi pokušavaju omogućiti nabavku 800.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu. Češki lideri su ranije rekli da bi prve granate trebale biti isporučene Ukrajini najkasnije do juna. Najmanje 18 država pridružilo se inicijativi, navode zvaničnici u Pragu.

Njemačka, Francuska i Poljska su nedavno obećale da će nabaviti još više oružja za Kijev i pojačati proizvodnju vojne opreme, uz tvrdnju da se Ukrajina može osloniti na tri evropske sile dok pokušava prevazići nedostatak vojnih resursa.

Izvor: Agencije