Šta sve može haubica Caesar koju Francuska šalje Ukrajini?

Francuska je Ukrajini od početka rata dostavila 18 haubica Caesar kalibra 155 milimetara, protivtenkovske i protivavionske rakete, oklopna vozila, topove; uskoro šalje još šest haubica.

Od početka ruskog napada Francuska je poslala vojnu pomoć Kijevu u ukupnoj vrijednosti od 100 miliona eura (Reuters)

Piše: Abdel Majid Daqneesh

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je posljednji evropski lider koji je povremeno kontaktirao s predsjednikom Vladimirom Putinom, podržavajući mirno rješenje i izlazak iz ukrajinske krize. Međutim, njegov ton se u posljednje vrijeme promijenio, a njegove opcije naginjati eskalaciji i vojnom rješenju. Pariz je nedavno saopćio da razmatra mogućnost slanja dodatne vojne opreme u Ukrajinu kako bi se suprotstavila Rusiji, uključujući francuske haubice Caesar.

Macron je, također, najavio uspostavljanje “posebnog fonda” u vrijednosti od 100 miliona eura, koji će Ukrajini omogućiti da “nabavlja vojnu opremu koja joj je potrebna direktno od proizvođača oružja, sa ciljem da se podrže njeni napori u ratu.”

Koja je vrijednost francuske vojne pomoći Ukrajini?

Francuska je Ukrajini od početka rata dostavila 18 haubica Caesar kalibra 155 mm, protivtenkovske i protivavionske rakete, oklopna vozila, gorivo, individualnu opremu i oko 15 vučenih topova TRF1.

Lokalni mediji navode da Pariz trenutno razmatra mogućnost da Kijevu isporuči šest do 12 dodatnih haubica Caesar, izuzetih iz narudžbe za Dansku. Francuska također proučava mogućnost da Kijevu pošalje 20 oklopnih vozila Bastion.

Predsjednik Macron je izjavio da njegova zemlja razmatra slanje dodatnih haubica Caesar u Ukrajinu, koja više od sedam mjeseci pokušava potisnuti rusku vojsku sa svoje teritorije.

U maju je Jelisejska palata objavila da su francuske vlasti, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, poslale vojnu pomoć Kijevu u ukupnoj vrijednosti od 100 miliona eura.

Zašto je Francuska promijenila stav prema ratu u Ukrajini?

Faraj Maatouk, politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa u Parizu, istakao je da na francuskoj strani postoji neka vrsta gubljenja nade u mirovni proces, jer Putin razgovara s Macronom, ali ne uzima u obzir njegovo mišljenje, a to je tek odnedavno shvatio i francuski predsjednik.

Pobjede koje je ukrajinska vojska ostvarila nedavno na terenu i njen napredak, posebno u posljednje dvije sedmice, uglavnom su doprinijeli tome da se promijeni stav Francuske i njena strategija komunikacije. Macron ne želi biti posljednji koji će pružiti podršku ovoj vojsci, koja se sprema preokrenuti balans i ratnu jednadžbu, prema Maatouku.

Za Al Jazeeru je dodao kako je “glavna stvar u ovom pitanju ta da Francuska ne može djelovati mimo ostalih evropskih zemalja. Ako pogledamo snažne i nepromijenjene stavove Litvanije i Češke, posebno Poljske, koju je Francuska dosta slušala, sve ove zemlje su na dohvat ruke Rusiji i u svakom trenutku su izloženi opasnosti, stoga je Macron morao podržati stavove ovih zemalja, odustati od nade u mir i zauzeti novi stav.”

Je li Macronov pragmatizam razlog za to?

Najavljujući stvaranje Evropskog fonda za Ukrajinu, Macron je rekao: “Na početku ćemo ubaciti 100 miliona eura u ovaj fond, što će omogućiti rad i sa francuskom odbrambenom industrijskom bazom”.

Maatouk naglašava da pragmatična strana predsjednika Macrona u značajnoj mjeri utječe na promjenu strategije, budući da će francuski proizvođači oružja imati velike koristi od evropske vojne pomoći.

Nastavio je, stavljajući naglasak na tačku koju smatra strateškom, da ovaj rat predstavlja odličnu priliku za Pariz da testira svoje oružje i da ga isproba na terenu, te da dokaže nadmoć u odbrambenoj tehnologiji i proizvodnji kvalitetnog oružja kao što je npr. haubica Caesar.

Kakav je stav Rusije?

Kao odgovor na ovu nedavnu francusku eskalaciju, novi stav, mjere i vojnu pomoć koja je nedavno najavljena, Rusija je pozvala francuskog ambasadora Pierrea Levyja u Moskvi da pruži pojašnjenja o vojno-tehničkoj podršci Pariza Kijevu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško obavijestio je francuskog ambasadora o procjenama Moskve kada je u pitanju vojno-tehnička podrška Ukrajini koju pružaju Francuska i Zapad.

Ruski diplomata je naglasio opasnost od povećanja isporuke oružja i vojne opreme režimu u Kijevu i intenziviranja programa obuke za ukrajinsku vojsku.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju navelo da je ovakav pravac u suprotnosti s tvrdnjama zvaničnika u Parizu o njihovom interesu za mirno rješenje u Ukrajini.

Koje su tehničke karakteristike haubice Caesar?

Prema web stranici francuskog Ministarstva odbrane, haubica Caesar se odlikuje po svojim naprednim tehničkim karakteristikama:

  • haubica kalibra 155 mm sa cijevi dužine 52 kalibra (nešto više od osam metara);
  • proizvođač je francuska kompanija Nexter;
  • pokretljiviji od konvencionalne samohodne artiljerije;
  • haubica je montirana na terenski vojni kamion 6×6 ili 8×8 sa dometom do 600 kilometara;
  • velika sposobnost brzog kretanja i čestog premještanja;
  • posadu čini pet ljudi;
  • jedinični trošak za sistem je pet miliona dolara za verziju 6×6;
  • ima veoma napredan sistem upravljanja opremljen kompjuterom za upravljanje vatrom;
  • sadrži radar koji je odgovoran za preciznost gađanja i lansiranja;
  • radi sa inercijalnim i satelitskim navigacionim sistemom;
  • brzina paljbe je šest hitaca u minuti;
  • sposoban da pogodi metu udaljenu 40 kilometara s odličnom preciznošću;
  • poluautomatski sistem punjenja municije i hidraulični pogon.

Koje vojske koriste artiljerijski sistem Caesar?

Francuska vojska trenutno ima 76 topova Caesar, a planira se da do 2025. godine ima 33, koji će biti opremljeni artiljerijskim sistemom nove generacije (NG).

Pored francuskih kopnenih trupa, koje su počele koristiti samohodne topove Caesar u julu 2008. godine, brojne vojske i zemlje širom sveta koriste ove samohodne haubice, poput marokanske i tajlandske vojske od 2008. godine, saudijske i belgijske vojske od 2010. i indonezijskih kopnenih snaga od 2014.

Artiljerijski sistemi Caesar također su u značajnoj mjeri bili raspoređeni u Afganistanu 2010. i 2011, te u Siriji u periodu između 2016. i 2019. godine.

Hoće li samohodni topovi Caesar promijeniti stvarnost na terenu?

Maatouk je objasnio da ovaj top ima značajan efekat na terenu, budući da svi vojni stručnjaci prepoznaju značaj ovog sistema, njegovu razornu moć i superiornost na terenu, gdje njegov domet dostiže 40 kilometara, a odlikuje se i po svojoj brzini i preciznosti. Međutim, postavlja pitanje u “kojoj mjeri udarci ovog smrtonosnog oružja mogu imati efekta na ‘ruskog medvjeda'”, odgovarajući istovremeno: “To je nešto što mi ne znamo”.

Hoće li nova strategija uspjeti slomiti snagu ‘ruskog medvjeda’?

Profesor međunarodnih odnosa u Parizu napominje da ovakva strategija teško može slomiti snagu ruskog medvjeda, ističući istovremeno da Rusija još nije rekla svoju posljednju riječ, posebno ako Putin nastavi kontrolirati domaću javnost i ako mu ruski narod nastavi ukazivati povjerenje.

Kako će se novi stav odraziti na dalji tok rata?

Maatouk je naglasio da pokazatelji upućuju na to da se stvari kreću u pravcu velike eskalacije i produženja rata, te da Putin polaže nade u reakcije zapadnog javnog mnijenja s dolaskom hladnoće i nedostatkom plina i energenata, te da će se sve te stvari vjerovatno razvijati i pogoršavati dolaskom zime.

Smatra da će se rat vjerovatno proširiti i da će se u njega uključiti i druge strane, poput Bjelorusije, posebno uz intenziviranje zapadne vojne podrške Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera