Tajvan najavio intenziviranje vojnih vježbi usljed napetosti s Kinom

Vrlo je važno povećati naše ukupne vojne sposobnosti, rekao je novinarima glasnogovornik Ministarstva odbrane.

Tajvan je suočen s kineskim avionima i brodovima koji često zadiru blizu njegovog morskog i zračnog prostora (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Tajvan je u utorak testirao svoju protuzračnu odbranu i najavio da će intenzivirati vojne vježbe zbog čestih vojnih aktivnosti Kine blizu otoka.

Komanda tajvanskih zračnih snaga navela je u kratkom saopćenju da je između pet i sedam ujutro po lokalnom vremenu izvela “sveobuhvatne vježbe protivzračne odbrane”, koristeći projektile zemlja – zrak Sky Bow vlastite proizvodnje i američki Patriot, zajedno s avionima i mornaričkim brodovima.

“Suočeni s kineskim avionima i brodovima koji često zadiru blizu morskog i zračnog prostora Tajvana, zračne snage nastavit će povećavati intenzitet vježbi kako bi se nosile s potencijalnim prijetnjama”, saopćile su zračne snage.

‘Prijetnja iz Kine nastavlja rasti’

Govoreći u Suaou na istočnoj obali Tajvana, gdje se nalazi velika pomorska baza, glasnogovornik Ministarstva odbrane Sun Li-fang rekao je da, iako ne postoji direktna veza između onoga što je nazvao rutinskim godišnjim vojnim vježbama poput ovih i aktualnih napetosti, prijetnja iz Kine nastavlja rasti.

“Vrlo je važno povećati naše ukupne vojne sposobnosti”, rekao je novinarima, prenijela je Hina.

Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan, no Taipei to odbacuje i kaže da samo stanovništvo na otoku ima pravo odlučivati o budućnosti Tajvana.

Izvor: Agencije