EU uvodi sankcije za 33 osobe povezane sa smrću Navaljnog

Sud u Rusiji je ranije odbacio tužbu koju je podnijela majka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru u februaru.

Navaljni je preminuo u ruskom zatvoru 16. februara (REUTERS/Stringer)

Evropsko vijeće odlučilo je da uvede sankcije za 33 osobe i još dva entiteta povezana sa smrću ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, piše u saopštenju Vijeće.

Novi spisak sankcija uključuje kaznene kolonije u kojima je Navaljni bio zatvoren, kao i jednog visokog zvaničnika iz ruskog pravosuđa, prenosi Tanjug Reuters.

Navaljni je preminuo u ruskom zatvoru 16. februara, potvrdila je ruska Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se on osjećao loše poslije jutarnje šetnje i da je izgubio svijest, poslije čega je neuspješno reanimiran.

Dugogodišnja kazna

Navaljni je služio kaznu zatvora od trideset godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Sud u Rusiji je ranije ove sedmice odbacio tužbu koju je podnijela majka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru u februaru, a u kojoj je ona tvrdila da nije dobio odgovarajuću medicinsku njegu.

Šef Fondacije za borbu protiv korupcije Ivan Ždanov rekao je da je sud u gradu Labitnangiju, u blizini arktičkog zatvora u kojem je umro, odbio tužbu jer je rekao da samo Navaljni lično može biti tužilac, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije