Ruski sud odbacio tužbu majke Alekseja Navaljnog

Majka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru, u tužbi je tvrdila da on nije dobio odgovarajuću medicinsku njegu.

Navaljni, koji je bio najpoznatiji protivnik predsjednika Vladimira Putina, u trenutku smrti je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu (REUTERS/Stringer/File Photo)

Sud u Rusiji je odbacio tužbu koju je podnijela majka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru u februaru, a u kojoj je ona tvrdila da nije dobio odgovarajuću medicinsku njegu.

Šef Fondacije za borbu protiv korupcije Ivan Ždanov rekao je da je sud u gradu Labitnangiju, u blizini arktičkog zatvora u kojem je umro, odbio tužbu jer je rekao da samo Navaljni lično može biti tužilac, prenosi Beta.

Tužbe protiv zatvora

“Aleksej je mnogo puta podnosio tužbe protiv uprave zatvora zbog nepružanja medicinske njege. Te tvrdnje su odbijane. Sada kada je ubijen, tvrdnja njegove porodice se demantira podrugljivim riječima”, napisao je Ždanov na Telegramu.

Navaljni, koji je bio najpoznatiji protivnik predsjednika Vladimira Putina, u trenutku smrti je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu. Osuđen je za ekstremizam i finansijske malverzacije, u slučaju za koji su njegovi saveznici i on rekli da je politički motivisa.

On je bio iza rešetaka od januara 2021. godine nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj.

Izvor: Agencije