EU priprema sankcije za osobe koje smatra umiješanim u smrt Navaljnog

Ruske vlasti su izdale smrtovnicu u kojoj se navodi da je Aleksej Navaljni umro prirodnom smrću, ali Navaljnijevi saradnici vjeruju da su ga ubile vlasti.

Nakon što je preživio pokušaj trovanja 2020. godine, 47-ogodišnji Navaljni, koji je bio najistaknutiji kritičar aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, umro je prošli mjesec (Eloy Alonso/EPA-EFE)

Evropska unija će usaglasiti sankcije za nekoliko osoba za koje se smatra da su umiješane u maltretiranje i smrt kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara ove godine u arktičkoj kaznenoj koloniji, izjavila su trojica diplomata za Reuters.

Prema navodima agencije, Ministri vanjskih poslova Evropske unije bi trebali sankcije odobriti u ponedjeljak, dan nakon završetka trodnevnih ruskih izbora.

Nakon što je preživio pokušaj trovanja 2020. godine, 47-ogodišnji Navaljni, koji je bio najistaknutiji kritičar aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, umro je prošli mjesec. Služio je zatvorsku kaznu od preko 30 godina zbog prevare, ekstremizma i drugih optužbi za koje je rekao da su izmišljene da bi ublažili njegov aktivizam.

Ruske vlasti su izdale smrtovnicu u kojoj se navodi da je umro prirodnom smrću, ali Navaljnijevi saradnici vjeruju da su ga ubile vlasti, što Kremlj negira.

Sankcije pravosuđu

Osam evropskih zemalja prvobitno je u februaru pisalo visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josephu Borrellu tražeći sankcije ruskim tužiocima, sudovima i zatvorskim zvaničnicima zbog smrti Navaljnog, podsjeća Tanjug.

“Mislim da ćete vidjeti politički dogovor o sankcijama protiv osoba koje su bile umiješane u smrt Navaljnog”, rekao je Reutersu jedan visoki diplomata EU-a, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Dvojica drugih diplomata su također rekli da očekuju političku odluku ministara, iako iz tehničkih razloga mjere neće biti zakonski usvojene do kasnijeg datuma.

Izvor: Agencije