Potonuo čamac s migrantima kod Turske, među žrtvama i djeca

Najmanje 22 osobe, među njima sedmero djece, utopile su se nakon što se gumeni čamac s migrantima prevrnuo blizu turske sjeverozapadne pokrajine Canakkale.

U potragu i spašavanje uključeni su avion, dva helikoptera i 18 plovila obalne straže i drugih spasilačkih tijela, zajedno s 502 spasioca (Johanna De Tessieres/Sos Mediterranee/Handout via REUTERS)

Najmanje 22 osobe, među njima sedmero djece, utopile su se nakon što se gumeni čamac s migrantima prevrnuo blizu turske sjeverozapadne pokrajine Canakkale, saopćio je u petak ured lokalnog guvernera, kao i da se nastavljaju operacije potrage i spašavanja, javlja Hina.

Ured guvernera Canakkalea saopćio je da je dvoje ljudi spasila obalna straža, a dvoje je preživjelo “vlastitim naporima” nakon što se brod prevrnuo.

U potragu i spašavanje uključeni su avion, dva helikoptera i 18 plovila obalne straže i drugih spasilačkih tijela, zajedno s 502 spasioca.

Spašeni migranti su u bolnici

Brod koji je isplovio iz luke Kabatepe i sudjelovao u operacijama potrage i spašavanja, snimljen je kako se vraća u luku s vrećama s tijelima na palubi.

Zdravstveni radnici i zaštitari snimljeni su kako prenose vreće s broda u vozilo hitne pomoći koje je tamo čekalo.

Ranije je guverner Canakkalea Ilhami Aktas rekao državnoj novinskoj agenciji Anadolija da se četvero spašenih migranata nalazi u bolnici.

Nije se odmah znalo koliko je migranata bilo na brodu, rekao je guverner za Anadoliju.

Izvor: Agencije